Рогатица: Никола је добио нове бубреге

Послије брижних и непроспаваних ноћи, мјесеци и година породица Мојевић из Рогатице напокон има разлога за срећу, јер је двадесетчетворогодишњи Никола добио нову шансу за живот.

Република Српска 19.04.2016 | 14:25
Рогатица: Никола је добио нове бубреге

Мајка Добринка не крије сузе радоснице јер се њен старији син вратио кући из Француске са успјешно обављене трансплантације бубрега. Отац Рајко поручује да је то пробудило наду и би њихов млађи син Младен, који је такође тешко оболио, могао да оздрави.

Све је почело августа 2003. када су љекари у Болници Касиндол у Источном Сарајеву, након једне наоко бизарне прехладе и рутинског прегледа утврдили да Никола, болује од болести која је довела до потпуног губитка функције оба бубрега. За наставак живота остала је стална дијализа и евентуално трансплантација бубрега у некој од земаља у којим се могу наћи живи донатори.

Од тада је, прича Добринка, почела њихова агонија. Умјесто болничке дијализе Никола се опредијелио за кућну, коју је сам на себи проводио четири пута дневно. О трансплантацији, и поред њихове велике жеље, нису смјели ни размишљати.

"Знали смо да то тражи донора и велике паре, а ми нисмо имали ни једно ни друго. У међувремену, на нашу несрећу од исте болести разболио се и млађи син Младен. Понавља се све исто као код Николе, али удуплано", прича мајка.

Ипак, наду су им пробудили добри људи. Услиједиле су разне хуманитарне акције. Намицана је марка по марка и временом је прикупљено 80.000 марака колико је преко "Отворене мреже" у Сарајеву коштала у Француској. Тако је Никола 17. марта у болници у Ници добио нове бубреге.

Болницу је на ногама напустио 29. марта и сада се уз надзор домаћих љекара успјешно опоравља у својој кући, бодрећи брата Младена (21), који три пута седмично иде на дијализу. Нада се да ће и за њега доћи бољи дани. А да би они дошли потребно је прикупити још око 30.000 марака и пронаћи донатора бубрега, на чему активно ради "Отворена мрежа" предвођена водитељем Алмиром Чехајићем-Батком.

Сада када је са њихових леђа скинуто пола бриге, Рајко и Добринка захваљују свима који су допринијели лијечењу њиховог Николе и моле их да им помогну да и Младен устане из болничке постеље.

"Дуг би био списак оних којим бисмо жељели да захвалимо. Зато у најкраћем неизмјерно хвала свима и да им се њихово добро добрим врати", сложни су Рајко и Добринка.

Ријечи захвалности долазе и од Николе који је сада већ други човјек. Из њега исијава радост и задовољство, а Младен, уз брата види и своју свјетлију будућност.

Текући рачун

За трансплантацију бубрега млађег Мојевића, Младена, и враћање пуне среће у његову породицу недостаје још око 30.000 марака. Опет су очи упрте у људе добре воље.

Сви који желе да помогну свој прилог могу уплатити на текући рачун: 562-012-81282056-02 код НЛБ Развојна банка у Рогатици. Број Младеновог телефона 066/390-818, а кућни 058/416-500.

Извор: Глас Српске

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

грађанин

19.04.2016 11:22

Дајте хумани број СМС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељинац

19.04.2016 12:25

Хуманитарни Број за СМС пре цемо скупит новац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

19.04.2016 18:34

Здрав и жив био јуначе, на радост својим родитељима. Добри људи ће помоћи и твом брату.Дајте хуманитарни број, брже је и једноставније.

ОДГОВОРИТЕ