Rogatica: Nikola je dobio nove bubrege

Poslije brižnih i neprospavanih noći, mjeseci i godina porodica Mojević iz Rogatice napokon ima razloga za sreću, jer je dvadesetčetvorogodišnji Nikola dobio novu šansu za život.

Republika Srpska 19.04.2016 | 14:25
Rogatica: Nikola je dobio nove bubrege

Majka Dobrinka ne krije suze radosnice jer se njen stariji sin vratio kući iz Francuske sa uspješno obavljene transplantacije bubrega. Otac Rajko poručuje da je to probudilo nadu i bi njihov mlađi sin Mladen, koji je takođe teško obolio, mogao da ozdravi.

Sve je počelo avgusta 2003. kada su ljekari u Bolnici Kasindol u Istočnom Sarajevu, nakon jedne naoko bizarne prehlade i rutinskog pregleda utvrdili da Nikola, boluje od bolesti koja je dovela do potpunog gubitka funkcije oba bubrega. Za nastavak života ostala je stalna dijaliza i eventualno transplantacija bubrega u nekoj od zemalja u kojim se mogu naći živi donatori.

Od tada je, priča Dobrinka, počela njihova agonija. Umjesto bolničke dijalize Nikola se opredijelio za kućnu, koju je sam na sebi provodio četiri puta dnevno. O transplantaciji, i pored njihove velike želje, nisu smjeli ni razmišljati.

"Znali smo da to traži donora i velike pare, a mi nismo imali ni jedno ni drugo. U međuvremenu, na našu nesreću od iste bolesti razbolio se i mlađi sin Mladen. Ponavlja se sve isto kao kod Nikole, ali uduplano", priča majka.

Ipak, nadu su im probudili dobri ljudi. Uslijedile su razne humanitarne akcije. Namicana je marka po marka i vremenom je prikupljeno 80.000 maraka koliko je preko "Otvorene mreže" u Sarajevu koštala u Francuskoj. Tako je Nikola 17. marta u bolnici u Nici dobio nove bubrege.

Bolnicu je na nogama napustio 29. marta i sada se uz nadzor domaćih ljekara uspješno oporavlja u svojoj kući, bodreći brata Mladena (21), koji tri puta sedmično ide na dijalizu. Nada se da će i za njega doći bolji dani. A da bi oni došli potrebno je prikupiti još oko 30.000 maraka i pronaći donatora bubrega, na čemu aktivno radi "Otvorena mreža" predvođena voditeljem Almirom Čehajićem-Batkom.

Sada kada je sa njihovih leđa skinuto pola brige, Rajko i Dobrinka zahvaljuju svima koji su doprinijeli liječenju njihovog Nikole i mole ih da im pomognu da i Mladen ustane iz bolničke postelje.

"Dug bi bio spisak onih kojim bismo željeli da zahvalimo. Zato u najkraćem neizmjerno hvala svima i da im se njihovo dobro dobrim vrati", složni su Rajko i Dobrinka.

Riječi zahvalnosti dolaze i od Nikole koji je sada već drugi čovjek. Iz njega isijava radost i zadovoljstvo, a Mladen, uz brata vidi i svoju svjetliju budućnost.

Tekući račun

Za transplantaciju bubrega mlađeg Mojevića, Mladena, i vraćanje pune sreće u njegovu porodicu nedostaje još oko 30.000 maraka. Opet su oči uprte u ljude dobre volje.

Svi koji žele da pomognu svoj prilog mogu uplatiti na tekući račun: 562-012-81282056-02 kod NLB Razvojna banka u Rogatici. Broj Mladenovog telefona 066/390-818, a kućni 058/416-500.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

građanin

19.04.2016 11:22

Dajte humani broj SMS.

ODGOVORITE
Name

bijeljinac

19.04.2016 12:25

Humanitarni Broj za SMS pre cemo skupit novac

ODGOVORITE
Name

Лија

19.04.2016 18:34

Здрав и жив био јуначе, на радост својим родитељима. Добри људи ће помоћи и твом брату.Дајте хуманитарни број, брже је и једноставније.

ODGOVORITE