Билећа: Строј се шири

Бивши питомци Школе резервних војних официра у Билећи, некадашње ЈНА, шест година заредом окупљају се у касарни у том херцеговачком граду, а ових дана се припрема највеће дружење до сада које је предвођено за јун, каже нам ветеринар Будимир Будо Урошевић из Волујца на Церу, један од организатора сусретања „стажа“.

Србија 19.04.2016 | 12:14
Билећа: Строј се шири

Урошевић подсећа да је то била, по многим мишљењима, најбоља војна јединица у Европи после Другог светског рата, „својеврстан југословеснки Вест Поинт“. Предстојећчи седми сусрет, као и претходни, омогућиле су и војне власти на левој обали Дрине, а традиционално добри домаћини су они који сада раде у касарни у Билећи.

"Имали смо шест сати спавања, сваки дан смо, поред осталог, пешачили по 20 километара по билећчком кршу; иза нас је остало 20 бојевих гађања и положених испита уз гвоздену дициплину чије је, и делимично нарушавање, предвиђало казне које је ваљало мушки издражати", сећа се Будимир који ради на терену Горњег Јадра, око села Текериша, где се одиграла чувена Церска битка, о којој радо говори као успеху српске војске, али и о чувеној ШРВО у Билећи.

"Остала су велика пријатељства, али и везе свих нас који смо били полазници школе, без обзира на то да ли је реч о првој или десетој класи, колико их је укупно било. Свако дружење доноси нова пријатељства, јачања претходних и у контакту смо, континуирано, преко друштвених мрежа, али и непосредн, као и између два сусрета у Билећи.

генерал ЈНА у пензији Мате Пехар

Будимир је контактирао више од 30 бивших полазника као и старешина школе, међу којима је са њима ревносно, поред осталих, генерал ЈНА у пензији Мате Пехар, који је био и начелник Високе школе копнене војске у Београду.

"Очекујемо неколико стотина учесника из свих новонасталих држава са тла некадашње СФРЈ, од Вардара па до Триглава", напомиње Будимир.

"Све више је Словенаца који долазе на наше сусрете, а расте број и оних из других некадашњих ЈУ република, сада самосталних држава. Желимо да, чувајући успомене на нашу школу, допринесемо уважавању традиције војног школства на нашим просторима, јер то није нешто што заборавом може да се однесе. И минула ратна времена на тлу бивше СФРЈ показала су да билећки ђаци, ни по чојству ни по војничким аршинима, нису обрукали. Зато су наша дружења сјајни „мостови“ за боље односе и осталих људи са ових простора.

БН ТВ (В.М.)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

тетак

19.04.2016 12:01

Све висе словенаца, као југонасталгицара, а први су нападали младу војску у словенији 1991, а обавеза им је била да цувају суверенитет дрзаве у којој су заврсавали сколе резервних официра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

19.04.2016 12:24

Па неки лагано схватају колико су г.вно су појели. Само...ј.беној се касно кајати.

Name

Михаило Микић

19.04.2016 13:26

Титови питомци били су најбољи на језику и папиру полажући заклетву под сатанским звездом петокраком. Докле више лажи и само заваривања? Колико су вредили резервни официри видели смо из рата у коме се југославенски тигар од папира распао у ратном вихору на срамоту свих официра бивше ЈНА!

Name

приједор

19.04.2016 12:58

Ја сам питомац и уцесник рата. Србин сам и знам да сам највисе ратовао против тих својих колега. Лудост је те састанке организовати. Јел да се хвалимо успјесима на фронту. Ма маните се братства и јединства. У се и своје кљусе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Словенец

20.04.2016 12:43

Поштено брате, тако је.

Name

велика већина

19.04.2016 15:12

Официри ЈНА су се показали ко обичне јај... , научили паразитски живот са леђа народа са огромним привилегијама , а кад је требало оправдати што се у њих улагало ко ку-ве се склонили у крај , нека народ гине .

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

19.04.2016 15:52

Све се мозе кад се хоце. Свако је бранијо свој народ у прослом рату и сви смо ми зртве. Треба гледати напријед..... У иностранству сам радим са једним хрватом цовјек у том рату изгубијо два сина. Морали су на ратисте као и ми. Мозе ли бити некоме тезе сви смо зртве зато ср требамо друзити. Наравно ко хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стаза

19.04.2016 17:30

Поздрав колега,подрзавам твој став. Има нас свакаквих,људи су добри или лоси,ко воли нек изволи.

Name

Јоже Хрибар

19.04.2016 18:48

Читам, да има оних, који су љубоморни на нашу љубав до историје, људи, Југославије па и братства и јединства. Далеко од тога, да смо некриви, што смо дозволили и даље дозвољавамо, да смо ушли у братоморне ратове. Део грешке је и наш....Али баш овакви коментари (по мени покушај негативне али ипак рекламе) доказују, да ваља бити паметан и начи сугласја за мир....јер смо тако и тако са овим "модерним системима привреде, информатике, технологије, политике & властнишких односа на основи приватне својине..." бачени у кавезе и ....најсретнији су наши "властници", кад керови лају на један другог уместо на њих "велике вође". Одувјек је великим вођама и властницима била највеча срећа имати људство разкомадано...Не само југословенске народе, све нације у свету. Живело братство и јединство свих народа па и природе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

19.04.2016 20:31

Само наставите, сјајни сте, и изнад свих вредности које негује мање добронамеран и мање уцен део људи у свим бивсим републикама.

Name

Петар Матијевиц

19.04.2016 20:49

Г.Јозе Хрибар је најљепсе описао друзење бивсих питомаца,могу од нас да праве странце ,али ми смо увијек били исти или блиски народи и то је тековина која се треба цувати...

Name

Буда Урошевић

19.04.2016 21:10

Поздрав за мог друга и пријтеља Јожу Хрибара

Name

горсн

20.04.2016 04:28

Јоза Хрибар свака вам цаст треба нам сто висе таквих људи. Сретно колега.

ОДГОВОРИТЕ