Македонци и вечерас протестују на улицама

У Скопљу и још неколико македонских градова вечерас се одржавају грађански протест против режима, јављају македонски медији. 

Регион 18.04.2016 | 22:28
Македонци и вечерас протестују на улицама

Демонстранти траже да председник Ђорђе Иванов поднесе оставку.

Протести су покренути после одлуке Иванова да аболира актере афере "прислушкивање".

Демонстранти захтевају и да се укине одлука о расписивању превремених избора 5. јуна, пренела је МИА.

Као и претходних дана, и овај протест у Скопљу је почео испред зграде Канцеларије специјалног тужиоца у знак подршке тој институцији.

Потом су демонстранти кренули ка згради Министарства правде и парламента.

Локални медији преносе да је једна група демонстраната убацила у фонтану "Ратник на коњу" с фигуром Александра Великог у Скопљу прашак за прање и да су "делили црвене картоне власти".

Најављени су протести и у Штипу, Кочану и Битољу, док је за сутра пријављен протест у Прилепу, а у четвртак у Гостивару.

Посредници ЕУ позвали су данас завађене македонске политичаре на преговоре у петак у Бечу, у покушају да ублаже новонасталу политичку кризу у Македонији.

Међу позваним политичарима су бивши премијер и лидер најутицајније владајуће странке ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски и лидер опозиционих социјалдемократа Зоран Заев, али се за сада не зна да ли ће они прихватити позив, пренео је АП.

Аферу "прислушкивање" је прошле године обелоданио Заев и против њега је зато поднета кривична пријава, која га оптужује да је до снимака и видео записа дошао у сарадњи са тајним обавештајним службама.

Он је, међутим, одбио да буде аболиран, али је и најавио да његова странка неће учествовати на предстојећим изборима заказаним за 5. јун.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

резимлија

18.04.2016 22:03

Будале

ОДГОВОРИТЕ