Makedonci i večeras protestuju na ulicama

U Skoplju i još nekoliko makedonskih gradova večeras se održavaju građanski protest protiv režima, javljaju makedonski mediji. 

Region 18.04.2016 | 22:28
Makedonci i večeras protestuju na ulicama

Demonstranti traže da predsednik Đorđe Ivanov podnese ostavku.

Protesti su pokrenuti posle odluke Ivanova da abolira aktere afere "prisluškivanje".

Demonstranti zahtevaju i da se ukine odluka o raspisivanju prevremenih izbora 5. juna, prenela je MIA.

Kao i prethodnih dana, i ovaj protest u Skoplju je počeo ispred zgrade Kancelarije specijalnog tužioca u znak podrške toj instituciji.

Potom su demonstranti krenuli ka zgradi Ministarstva pravde i parlamenta.

Lokalni mediji prenose da je jedna grupa demonstranata ubacila u fontanu "Ratnik na konju" s figurom Aleksandra Velikog u Skoplju prašak za pranje i da su "delili crvene kartone vlasti".

Najavljeni su protesti i u Štipu, Kočanu i Bitolju, dok je za sutra prijavljen protest u Prilepu, a u četvrtak u Gostivaru.

Posrednici EU pozvali su danas zavađene makedonske političare na pregovore u petak u Beču, u pokušaju da ublaže novonastalu političku krizu u Makedoniji.

Među pozvanim političarima su bivši premijer i lider najuticajnije vladajuće stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski i lider opozicionih socijaldemokrata Zoran Zaev, ali se za sada ne zna da li će oni prihvatiti poziv, preneo je AP.

Aferu "prisluškivanje" je prošle godine obelodanio Zaev i protiv njega je zato podneta krivična prijava, koja ga optužuje da je do snimaka i video zapisa došao u saradnji sa tajnim obaveštajnim službama.

On je, međutim, odbio da bude aboliran, ali je i najavio da njegova stranka neće učestvovati na predstojećim izborima zakazanim za 5. jun.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

rezimlija

18.04.2016 22:03

Budale

ODGOVORITE