Новак Ђоковић је ОПЕТ најбољи спортиста свијета!!!

Трећи пут у каријери, а други пут узастопно, најбољи српски спортиста свих времена проглашен је и за најбољег на планети. А, ривали Меси, Болт, Кари, Хамилтон...

Тенис 18.04.2016 | 21:40
Новак Ђоковић је ОПЕТ најбољи спортиста свијета!!!

Поново!

Трећи пут!

Други пут узастопно.

Даме и господо, Новак Ђоковић најбољи је спортиста света, након што је вечерас у Берлину, на гала свечаности, у присуству најбољих спортиста и спортисткиња планете, победио Усеина Болта, Леа Месија, Стефона Карија, Луиса Хамилтона...

Браво, Новаче! Поносни смо!

Прошле године, Ђоковић је за најбољег проглашен у конкуренцији Хамилтона, Кристијана Роналда, Реноа Лавиленија, Марка Маркеза и Рорија Мекилроја, док је 2012. добио више гласова од Болта, Месија, Дирка Новицког, Себастијана Фетела и Кадела Еванса.

Српски тенисер је до награде дошао у невероватној конкуренцији, пошто су му ривали били шампион Формуле 1 Луис Хамилтон, фудбалер Барселоне Лионел Меси, најбржи човек света Јусеин Болт, кошаркаш Голден Стејт Вориорса Стеф Кари и најбољи голфер света Џордан Спит.

Ђоковић се на тај начин по броју Лауреус награда изједначио са Болтом, а испред њих је само швајцарски тенисер Роџер Федерер, који је четири пута победио у престижном избору.

Новак је прошле године имао једну од најбољих сезона у историји тениса. Од почетка сезоне је на свим турнирима на којима је учествовао сем на првом, у Дохи, стизао до финала и освојио је 11 титула.

Српски тенисер је покорио три од четири Грен слема – Аустралијан Опен, Вимблдон и УС Опен, а на Ролан Гаросу је поражен од Швајцарца Стана Вавринке. Освојио је титуле на шест Мастерса – у Индијан Велсу, Мајамију, Монте Карлу, Риму, Шангају и Паризу, уз трофеј на завршном Мастерсу у Лондону. Поред свих тих титула, био је најбољи и на турниру из серије 500 у Пекингу.

Најбољи тенисер света захвалио се на награди, свима који су га предложили за ово признање, као и члановима Лауреус академије који су гласали за њега.

„Хвала члановима Лауреус академије што су гласали за мене, као и представницима спортских медија што су ме номиновали. Веома сам почаствован јер сам у прилици да стојим овде вечерас, са престижним признањем у рукама. Захвалан сам што су ми љубав и посвећеност тенису и спорту уопште пружили могућност да допринесем позитивним променама. Спорт је, наиме, много више од игре. Спаја све људе овог света. Даје деци наду, пружа им инспирацију и помаже да сањају велике снове. Учи нас правилима фер плеја, као и томе како да искористимо прилику и победимо страх, слабости и сумњу“, рекао је Ђоковић.

Новак је додао да у спорти сви делују као тим.

„На основу личног искуства могу да кажем да је могуће постићи велике ствари, без обзира на то одакле долазите, колико много или мало имате. Није нико савршен, али упркос томе можемо да урадимо велике ствари у било којој сфери живота. Мој избор је био тенис. То је моја љубав и моја највећа страст. Уз доста рада и вере, дошао сам до овог нивоа, а свако други је у стању да уради нешто слично у некој другој области или спорту“, истакао је Ноле, који је на свечаности носио патике "Снеакерс фор Гоод", као део глобалне хуманитарне акције.

Ђоковић се захвалио Лауреусу, институцији која окупља спортске легенде, на признању.

„Хвала Лауреусу што брине о младима широм света, и што помаже деци да остваре свој потенцијал. Хвала и на инспирацији коју добијам“, рекао је српски тенисер.

Награда Лауреус додељује се од 2000. године, једна је од најпрестижнијих, а пореде је са наградом америчке филмске академије "Оскаром". Освајаче награда бира жири који чине спортске легенде, а поред најбољег спортисте света бирају се још и најбоља спортискиња, најбоља екипа, "пробој године", повратак године, најбољи спортиста са инвалидитетом, награда за добробит спорта и други.

Систем је такав да се номинују спортисти у седам категорија, затим се бира панел од 2.000 спортских новинара који гласају за номиноване, а потом чланови академије Лауреус праве коначан избор, који се преноси у 180 земаља широм света.

Фондација Лауреус је до сада издвојила преко 100 милиона долара за помоћ младим спортистима у државама широм света.

Највише титула:

4 - Роџер Федерер (2005, 2006, 2007, 2008)
3 – Новак Ђоковић (2012, 2015, 2016), Усеин Болт (2009, 2010, 2013)
2 – Михаел Шумахер (2002, 2004), Тајгер Вудс (2000, 2001)

Пеле, Мајкл Џордан, Ники Лауда, Севе Баљестерос, Џон Мекинро, Шугар Реј Ленард, Грег Лемонд, Џеки Џојнер Керси и сир Питер Блејк неки су од славних спортиста који су раније чинили жири и помагали промоцију "Лауреус" награде, док су данас у жирију, између осталих, Франц Бекенбауре, Борис Бекер, Сергеј Бубка, сир Боби Чарлтон, Кафу, Себастијан Коу, Нађа Команечи, Марсел Десаи, Луис Фиго, Емерсон Фитипалди, Мика Хакинен, Мигел Индураин, Јао Минг, Едвин Мозес, Илие Настасе, Мартина Навратилова, Карлес Пујол, Моника Селеш, Марк Шпиц, Сачин Тендулкар, Алберто Томба, Катарина Вит, итд.

За најбољу спортисткињу света проглашена је тенисерка Серена Вилијамс, којој је мало недостајало да у 2015. освоји сва четири грен слема, али која је и без тога била такмичарка без премца на WТА туру.

Американки је то трећи тријумф, после "Лауреуса" који је добила 2003. и 2010. године, а више од једном за најбољу проглашена је само још руска атлетичарка Елена Исинбајева (2007, 2009).

Конкуренција су јој биле прошлогодишња победница, атлетичарка из Етиопије Гензебе Дибаба, скијашица из Аустрије Ана Фенингер, спринтерка с Јамајке Шели Ен Фрејзер Прајс, пливачица из САД Кети Ледецки и фудбалерка из САД Карли Лојд.

За најбољи тим године проглашени су рагбисти Новог Зеланда. Зимус, "Ол блекси" освојили су Светско првенство у Енглеској на импресиван начин! Они су прекинули владавину Немаца, с обзиром да је "Лауреус" у овој категорији претходне две сезоне одлазио у руке фудбалске репрезентације Немачке, првака света из Бразила 2014, односно фудбалера Бајерна из Минхена, који су 2013. освојили "Триплету".

Када је рагби у питању, 2004. "Лауреус" су освојили Енглези, а 2008. репрезентација Јужне Африке.

Пробој године извео је голфер Џордан Спит, који је био номинован и у категорији спортиста године.

Пливач Даниел Дијас проглашен је за најбољег спортисту планете са инвалидитетом.

Награду за животно дело добио је кулни пилот "Формуле 1", Аустријанац Ники Лауда, који је три пута био првак света и који је, важније од тога, преживео страшну несрећу у којој му је лице у целости изгорело, али је невероватном снагом духа и истрајношћу успео да се врати на стазу и натави да побеђује.

Организатор гала представе у Берлину нису заборавили ни славног холандског фудбалера Јохана Кројфа, који је недавно изгубио борбу са тешком болешћу. Најбољи холандски и вероватно најбољи европски фудбалер свих времена, постхумно је добио награду названу "Спортски дух".

Јохановом сину, Ђордију, бившем фудбалеру Барселоне и Манчестер јунајтеда, признање је уручио бивши капитен Барсе, клуба у којем је покојни Кројф оставио неизбрисив траг, Карлес Пујол, иначе и сам члан жирија.

Фабио Капело, Алесандро Дел Пјеро и Раул Гонзалес говорили су веома дирљиво о Кројфу.

Важно је напоменути да се "Лауреус" додељује за остварења из претходне сезоне, односно да највише утицаја на награду имају резултати из 2015, али није само то пресудно. Гледа се и имиџ спортисте, његов хуманитаран рад, однос с навијачима, ривалима и јавношћу, колико он ради на очувању угледа спорта којим се бави, итд.

Какву је награду добио и каквог спортисту имамо најбоље сведочи конкуренција у којој се Ђоковић такмичио ове сезоне.

Најбржи човек свих времена, светски рекордер, вишеструки олимпијски и светски шампион, Усеин Болт.

Један од најбољих, ако не и најбољи фудбалер свих времена, петоструки освајач ФИФА "Златне лопте", Лионел Меси.

НБА звезда, званични шампион и МВП кошаркаш из претходне сезоне, најбољи шутер свих времена, Стефон Кари.

Троструки светски и актуелни шампион света у Формули 1, Луис Хамилтон.

Светски "Број 1" у голфу, освајач два "мејџор" трофеја у претходној сезони, Џордан Спит.

НОВАЧЕ, СВАКА ЧАСТ!

СВИ ПОБЕДНИЦИ:

2016. Новак Ђоковић (тенис)
2015. Новак Ђоковић (тенис)
2014. Себастијал Фетел (формула)
2013. Усаин Болт (атлетика)
2012. Новак Ђоковић (тенис)
2011. Рафаел Надал (тенис)
2010. Усеин Болт (атлетика)
2009. Усеин Болт (атлетика)
2008. Роџер Федерер (тенис)
2007. Роџер Федерер (тенис)
2006. Роџер Федерер (тенис)
2005. Роџер Федерер (тенис)
2004. Михаел Шумахер (формула)
2003. Ленс Армстронг (бициклизам)
2002. Михаел Шумахер (формула)
2001. Тајгер Вудс (голф)
2000. Тајгер Вудс (голф)

*награде се додељују за резултате у протеклој календарској години

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Тузла, Слатина

18.04.2016 19:48

Свака част Новак! Ћеститам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миро Семберац

18.04.2016 19:56

ТООООООООООО ЦААААААААРЕЕЕЕЕЕ; КРАЉУ ,ЗИВА ЛЕГЕНДО , ПАТРИОТО , СРБИНЕ И ЉУДИНО НАЈ БОЉИ СПОРТИСТО НА ПЛАНЕТИ.......... СВЕ ЦЕСТИТКЕ И ДА НАМ ЗИВИС ЈОС 100 ГОДИНА

ОДГОВОРИТЕ