Бундестаг позвао Ковача на рапорт

Након оштрих реакција из Хрватске на ставове председника Одбора за европске послове немачког Бундестага Гинтера Крихбаума, који је критиковао званични Загреб због блокаде отварања поглавља Европске уније са Србијом, Одбор је позвао хрватског министра спољних послова Миру Ковача да у мају дође у Бундестаг и изјасни се о тим изјавама.

Регион 18.04.2016 | 18:45
Бундестаг позвао Ковача на рапорт

Позивајући се на незваничне изворе, Дојче веле тврди да позив хрватском шефу дипломатије сведочи о озбиљности ствари.

"Верујте, изузетно је ретко да Одбор позива представнике страних држава да се изјасне", рекао је извор листа Дојче веле.

Позив је, како се наводи, у Загреб упућен у четвртак, 14. априла, а Дојче веле наводи да званичног одговора за сада нема.

Извор овог медија тврди да се Ковач, док је био амбасадор у Берлину од 2008. до 2013. године, "много пута жалио на словеначку блокаду Хрватске због граничног спора у Пиранском заливу".

"Тада је имао нашу подршку и обећао је да се Хрватска неће понашати попут Словеније, а сада видимо да се тако понаша", рекао је исти извор.

Наводи се да је Ковач у више интервјуа за хрватске медије поновио да Хрватска од Србије захтева само испуњавање критеријума јер се ради "о вредностима које чине идентитет наше европске породице".

Дојче веле пише и да намера Жељка Рајнера, председавајућег Хрватског сабора, да оштре реакције из Немачке одбаци као став једног јединог“ политичара, мислећи на Крихбаума, "у овом случају не стоје".

Како тај медиј сазнаје од извора из немачког Бундестага, представници сва четири тамо заступљена посланичка клуба реаговали су "веома изнервирано" на хрватску блокаду приступних преговора Србије и ЕУ.

"У ставу су уједињени посланици владајућих демохришћана и социјалдемократа, као и опозиционих Левице и Зелених", наводи извор.

Дојче веле подсећа да је интервју немачког парламентарца Крихбаума, члана Хришћанско-демократске уније канцеларке Ангеле Меркел, који је у петак објавио тај медиј, изазвао бројне реакције у региону.

Крихбаум је оштро критиковао хрватску блокаду приступних преговора Србије рекавши да очекује "да државе које су у питању реше проблеме између себе, а не да Европска унија буде злоупотребљена у те сврхе".

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

МИНИСТАР ЛУПАЧ

18.04.2016 17:30

ЗАЈ ХРВАТСКИ АМАТЕР ДИПЛОМАТА НЕ ПРОПУСТИ ДАН А ДА НЕ УВРИЈЕДИ СРПСКИ НАРОД.У СКЛАДУ СА ТРЕНУТНО ВЛАДАЈУЋОМ ЕКИПОМ ПРЕПУНОМ БЛАЈБУРШИХ СЕНТИМЕНАТА.ВЈЕРОВАТНО ЋЕ ИХ АМАТЕР, У СКЛАДУ СА ТРЕНУТНИМ ЕМОТИВНИМ НАБОЈЕМ, ПОЗДРАВИТИ ТРАДИЦИОНАЛНИМ ПОЗДРАВОМ ЗА ДОМ СПРЕМНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

18.04.2016 17:54

Данке Деутсцхланд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор Белгија

18.04.2016 19:04

Па виде и свабе да им 6 милиона Срба у ЕУ прави равнотезу са мигрантима. Да напаценој Србији подигну стандард и да се Срби слозе и умнозе нема страха за Хрисцанство. Брацо Руси са једне стране и Европа са друге, па да се сретнемо у Цариграду !

ОДГОВОРИТЕ