Bundestag pozvao Kovača na raport

Nakon oštrih reakcija iz Hrvatske na stavove predsednika Odbora za evropske poslove nemačkog Bundestaga Gintera Krihbauma, koji je kritikovao zvanični Zagreb zbog blokade otvaranja poglavlja Evropske unije sa Srbijom, Odbor je pozvao hrvatskog ministra spoljnih poslova Miru Kovača da u maju dođe u Bundestag i izjasni se o tim izjavama.

Region 18.04.2016 | 18:45
Bundestag pozvao Kovača na raport

Pozivajući se na nezvanične izvore, Dojče vele tvrdi da poziv hrvatskom šefu diplomatije svedoči o ozbiljnosti stvari.

"Verujte, izuzetno je retko da Odbor poziva predstavnike stranih država da se izjasne", rekao je izvor lista Dojče vele.

Poziv je, kako se navodi, u Zagreb upućen u četvrtak, 14. aprila, a Dojče vele navodi da zvaničnog odgovora za sada nema.

Izvor ovog medija tvrdi da se Kovač, dok je bio ambasador u Berlinu od 2008. do 2013. godine, "mnogo puta žalio na slovenačku blokadu Hrvatske zbog graničnog spora u Piranskom zalivu".

"Tada je imao našu podršku i obećao je da se Hrvatska neće ponašati poput Slovenije, a sada vidimo da se tako ponaša", rekao je isti izvor.

Navodi se da je Kovač u više intervjua za hrvatske medije ponovio da Hrvatska od Srbije zahteva samo ispunjavanje kriterijuma jer se radi "o vrednostima koje čine identitet naše evropske porodice".

Dojče vele piše i da namera Željka Rajnera, predsedavajućeg Hrvatskog sabora, da oštre reakcije iz Nemačke odbaci kao stav jednog jedinog“ političara, misleći na Krihbauma, "u ovom slučaju ne stoje".

Kako taj medij saznaje od izvora iz nemačkog Bundestaga, predstavnici sva četiri tamo zastupljena poslanička kluba reagovali su "veoma iznervirano" na hrvatsku blokadu pristupnih pregovora Srbije i EU.

"U stavu su ujedinjeni poslanici vladajućih demohrišćana i socijaldemokrata, kao i opozicionih Levice i Zelenih", navodi izvor.

Dojče vele podseća da je intervju nemačkog parlamentarca Krihbauma, člana Hrišćansko-demokratske unije kancelarke Angele Merkel, koji je u petak objavio taj medij, izazvao brojne reakcije u regionu.

Krihbaum je oštro kritikovao hrvatsku blokadu pristupnih pregovora Srbije rekavši da očekuje "da države koje su u pitanju reše probleme između sebe, a ne da Evropska unija bude zloupotrebljena u te svrhe".

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

MINISTAR LUPAČ

18.04.2016 17:30

ZAJ HRVATSKI AMATER DIPLOMATA NE PROPUSTI DAN A DA NE UVRIJEDI SRPSKI NAROD.U SKLADU SA TRENUTNO VLADAJUĆOM EKIPOM PREPUNOM BLAJBURŠIH SENTIMENATA.VJEROVATNO ĆE IH AMATER, U SKLADU SA TRENUTNIM EMOTIVNIM NABOJEM, POZDRAVITI TRADICIONALNIM POZDRAVOM ZA DOM SPREMNI.

ODGOVORITE
Name

Pravda

18.04.2016 17:54

Danke Deutschland.

ODGOVORITE
Name

Igor Belgija

18.04.2016 19:04

Pa vide i svabe da im 6 miliona Srba u EU pravi ravnotezu sa migrantima. Da napacenoj Srbiji podignu standard i da se Srbi sloze i umnoze nema straha za Hriscanstvo. Braco Rusi sa jedne strane i Evropa sa druge, pa da se sretnemo u Carigradu !

ODGOVORITE