Крф и Видо: 100 година од искрцавања Срба

Обележава се 100 година од искрцавања српске војске на Јонска острва Крф и Видо. Централној комеморативној свечаности на грчким острвима присуствовао је председник Србије Томислав Николић, који је поручио да је братство грчког и српског народа заувек уткано у наше биће, као део страдалне и јуначке историје Србије.

Србија 18.04.2016 | 22:57
Крф и Видо: 100 година од искрцавања Срба

Обележавање 100 година од искрцавања српске војске на грчка острва почело је војничким верским поменом на Виду, који су служили митрополит црногорско-приморски Амфилохије и представник Грчке православне цркве.

Уз све војне почасти, уследило је полагање венаца у маузолеју – спомен-костурници, а затим и код Морнаричког крста. Венце су прво положили председник Србије Томислав Николић и председник Општине Крф Костас Николозас, а пошту палим српским јунацима одали су и амбасадори Француске, Русије, Италије, Велике Британије у Србији, министри у Влади Србије.

Након интонирања химни Републике Србије и Републике Грчке, присутнима су се обратили председник Крфа, заменик грчког шефа дипломатије Јанис Аманатидис, као и председник Србије.

Томислав Николић је, у обраћању присутнима, поручио да је братство грчког и српског народа пре 100 година сковано за вечност, заувек уткано у наше биће, "као део страдалне и јуначке историје Србије".

Србија, поручио је, никада неће заборавити да су се заједно са српским борцима на том фронту борили и гинули војници из Француске, Русије, Енглеске, Ирске, Шкотске, Грчке, војска Есад Паше, Канаде, Италије...

Додао је да већ један век Видо помињемо као "острво смрти", зато што је последње коначиште за 7.747 српских војника, дечака-регрута умрлих од исцрпљености, дизентерије, тифуса, запаљења плућа, глади...

"Душе ових наших јунака и мученика отишле су у своју Србију заједно са слободом, освојеном за нас, за нашу децу, за децу њихове деце. Непун километар даље, у граду и на острву Крф, 1916. године сместила се цела српска држава, Краљевина Србија: Народна скупштина, Митрополија, општинске управе, школе, Пореска управа, штампарија... и уморни и измучени стари краљ Петар Карађорђевић, који је са својом војском ишао од Београда до Крфа", навео је Николић.

Српску делегацију на Виду и Крфу, предвођену председником који је тамо са супругом Драгицом, чине министри Александар Вулин, Зоран Ђорђевић, Иван Тасовац.

Церемонију прати богат уметнички програм, као и комеморативна свечаност на отвореном мору "плава гробница".

Потресна свечаност код "плаве гробнице"

Председник Николић, градоначелник Николозас, министри у Влади Србије Александар Вулин, Зоран Ђорђевић и Иван Тасовац, са брода грчке обалске страже, уз државне и војне почасти, положили су венце у "плаву гробницу".

Уз председника Николића ишао је командант Гарде ВС генерал-мајор Миломир Тодоровић у униформи српског официра из Првог светског рата, а комеморативној свечаности на отвореном мору, између острва Крф и Видо, присуствовао је велики број грађана.

Многобројни грађани су пратили потресну свечаност, са трајекта и са још једног брода, неки носећи мајице са ликом извиђача српске војске у Првом светском рату, Драгутина Матића, овековеченог у карактеристичној пози, са натписом "Хвала вам".

Многи су носили српске шајкаче са натписом "Крф 100 година", са сликама својих предака и натписима "И дедови наши су били јунаци", "Гвоздени пук", "Хвала, захвални потомци", понеко у народној ношњи, у опанцима, носећи гусле, српске, грчке заставе...

Веома је дирљив тренутак када је бродска сирена тужно и дуго парала ваздух, српска војна лица, као и војни представници савезника из Првог светског рата салутирали су, рецитована је песма Милутина Бојића "Плава гробница", а ни на једном месту као код острва Крфа и Вида, у плавим дубинама Јонског мора, песма "Тамо далеко" не може да изазове толико емотивне и јаке реакције код Срба.

Готово сви присутни су, загрцнути, брисали сузе, бацали цвеће у море, уз "Тамо далеко, где цвета бели крим, тамо су животе дали заједно отац и син", а након песме чули су се повици "Србија" и "Живела Србија".

Након церемоније, бродови су се тихо, готово нечујно повукли уназад и оставили многобројне венце, беле кале, цвеће, да се лелујају на модроплавим таласима.

Извор: РТС

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Ха Ха

18.04.2016 15:38

Посао или пресеравање политицара и црквењака гдје смо ми дјеца добровољаца нико нас не ферма ни за ста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

18.04.2016 18:25

Сваки дио СРБске историје толико је пуно славан да се она не може ријечима описати. Послије повлачења јуначке Војске СРБије испред многоструко јачег непријстеља чију одступницу је храбро одбранила СРБска Војска поносите Црне Горе својом величанственим побједом у боју код Мојковца, СРБи су попут духова и живи костура дошли на обале Јонског мора. Међутим, од савезничких бродова није било ни трага ни гласа. Зато је слободарски СРБски народ и његова у многим борбама прослављена и ПОБЈЕДОНОСНА СРБска Војска морала да настави по веома лошем времену да пјешачи све до Драча када је послије претње руског цара Николаја да ће због тога Русија склопити сепаративни мир са Њемачком ако јуначка СРБска Војска и избјегли СРБски народ НЕ БУДУ прихваћени они украсни на савезничке бродове и пребачени на Крф на опоравак. Због исцрпљености, неухрањености и разних болести на Крфу су многи СРБи помрли и затим били сахрањивани на острву Виду док је било мјеста, а послије тога умотани у војничко шаторско крило или без њега јунаци са Цера, Колубаре, Брегалнице и многи других ратишта бацани су у јонско море, у Плаву Гробницу. Свим изгинулим херојима СРБског народа који живот свој изгубише на бранику СРБства са ВЈЕРОМ у Бога за краља и отаџбину, за крст часни и слободу златну нека је вјечни спомен међу нама који настављено да идемо као СРБи: православци и светосавци ТРНОВИТИМ путем својих славних предака, за крст часни мученика за слободу ЗАТОЧНИКА. Бог да им душу прости! Слава им и хвала за Жртву њихову.

Name

борац

18.04.2016 15:40

За нас Србе вази она Наполеонова сто висе зртава веца слава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мујага

18.04.2016 16:03

Шта је радила српска војска тамо? Одкуд у Грчкој?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мујага2

18.04.2016 16:26

Мујага;Прочитај историју српског народа јер то има у књизарама и библиотекама и у БиХ. Инаце Историју твог народа немој тразити ,нема је.

Name

За Мијагу 2..

18.04.2016 17:05

Инаце новије књиге српског народа су...Хаг..Севенинген..па Хаг..Севенинген....па..па.

Name

мујага

18.04.2016 17:55

Да их вода није зауставила не би стали до Египта.

Name

За Мујагу2

18.04.2016 21:47

Ниси ти пријатељу Србин, ти си обицна сељацина, и немој да нам блатис нацију! Ако је цовјек лијепо питао ста је радила наса војска тамо, јер није довољно упуцен, то није разлог да ти као једна сељацина, вриједјас цовјека и представљас нас у погресном свјетлу!

Name

Мишо

18.11.2016 17:02

Твој деда га тамо теро по трећи пут у двадесетом веку .

Name

лијан

18.04.2016 16:07

Вјецна слава И хвала насим прадједовима!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

браво

18.04.2016 16:21

Које смо будале кад се поносимо својим зртвама коју смо радну и способну снагу изгубили тамо далеко

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

18.04.2016 17:47

Како се то мозе назвати "јунацка историја Србије" кад је то јединствен слуцај у историји да је сва војска једне дрзаве напустила своју територију оставивси народ.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војвода

18.04.2016 18:33

Срамно је то сто нико незна историју залосно!!!