Караван липицанера добио нове газде

Љубитељи племенитих животиња, власници ергела, али и покоји добротвор опробали су срећу на несвакидашњој лицитацији у прњаворској ергели "Вучијак" и постали власници 41 липицанера.

Република Српска 18.04.2016 | 20:20
Караван липицанера добио нове газде

Са још двојицом другара на имање ергеле у приградско насеље Лужани први је стигао Угљеша Радишић из Бањалуке. Намјеру да на лицитацији купи коња за манастир Глоговац, удаљен петнаестак километара од Шипова, остварио је куповином кобиле Брегаве, старе четири године.

"Почетна цијена била је 700 марака, али су преостали заинтересовани купци џентлменски одустали, када су чули да сам ово грло намијенио манастирском братству у Глоговцу. Заједно са неколико другара прикупили смо раније новац за ту намјену па смо задовољни што се све завршило онако како смо жељели", рекао је Радишић.

Манастир је неочекивано добио још једног липицанера, којег им је купило Друштво за заштиту животиња "Шапица" из Градишке. Слободан Десанчић, челни човјек "Шапице", такође је био срећан, јер ће братство манастира добити још једно расно грло, а повод за такву одлуку био је племенит гест Угљеше Радишића.

Из Швајцарске је на лицитацију стигла и Катрин Тешић, велики заљубљеник јахања, која већ има три коња.

Осмогодишњу Укрину платила је 1.140 марака, а највишу цијену од 1.200 марака достигла је кобила Јања, чији је нови власник постао Радослав Иванковић из Требиња.

Овај предузетник купио је још седморо грла, а још "јачи" купац био је Ђорђе Живковић из Мачванског Прњавора, код Шапца, у чијој ергели одраније постоји педесетак липицанера. Сада је ергелу проширио за још 12 расних љепотана.

Као чест гост прњаворске ергеле лицитацији је присуствовала Сњежана Кокановић, која је пазарила расног и добро дресираног коња.

Судбина липицанера са Вучијака годинама је била неизвјесна. Често су били гладни, а ергела тек сад полако стаје на ноге. Отуд и потреба за лицитацијом.

На лицитацији су понуђена 62 грла, а караван прекобројних који напушта Вучијак чини 41 грло од којих су се ергелаши опростили уз цијене од 250 до 1.000 марака. Од продатих коња прикупљено је 25.000 марака, који ће бити искоришћени за адаптацију дотрајалих штала.

"Можемо бити задовољни ефектима јавне продаје, а преостало 21 грло потенцијални купци ће моћи свакодневно погледати на нашој економији", рекао је директор "Вучијака" Ранко Грубешић.

У ергели су приступили продаји како би смањили број од 140 грла, чиме би било омогућено резање трошкова. Била је то најмасовнија лицитација од оснивања ергеле, у априлу 1946. године.

Новац

Власник ергеле у фебруару 2010. године постала је Влада РС, али је право руковођења добила тек након завршетка четворогодишњег стечајног поступка.

Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства за потребе ергеле годишње издваја 300.000 марака.

Извор: Глас Српске

Коментари / 0

Оставите коментар