Karavan lipicanera dobio nove gazde

Ljubitelji plemenitih životinja, vlasnici ergela, ali i pokoji dobrotvor oprobali su sreću na nesvakidašnjoj licitaciji u prnjavorskoj ergeli "Vučijak" i postali vlasnici 41 lipicanera.

Republika Srpska 18.04.2016 | 20:20
Karavan lipicanera dobio nove gazde

Sa još dvojicom drugara na imanje ergele u prigradsko naselje Lužani prvi je stigao Uglješa Radišić iz Banjaluke. Namjeru da na licitaciji kupi konja za manastir Glogovac, udaljen petnaestak kilometara od Šipova, ostvario je kupovinom kobile Bregave, stare četiri godine.

"Početna cijena bila je 700 maraka, ali su preostali zainteresovani kupci džentlmenski odustali, kada su čuli da sam ovo grlo namijenio manastirskom bratstvu u Glogovcu. Zajedno sa nekoliko drugara prikupili smo ranije novac za tu namjenu pa smo zadovoljni što se sve završilo onako kako smo željeli", rekao je Radišić.

Manastir je neočekivano dobio još jednog lipicanera, kojeg im je kupilo Društvo za zaštitu životinja "Šapica" iz Gradiške. Slobodan Desančić, čelni čovjek "Šapice", takođe je bio srećan, jer će bratstvo manastira dobiti još jedno rasno grlo, a povod za takvu odluku bio je plemenit gest Uglješe Radišića.

Iz Švajcarske je na licitaciju stigla i Katrin Tešić, veliki zaljubljenik jahanja, koja već ima tri konja.

Osmogodišnju Ukrinu platila je 1.140 maraka, a najvišu cijenu od 1.200 maraka dostigla je kobila Janja, čiji je novi vlasnik postao Radoslav Ivanković iz Trebinja.

Ovaj preduzetnik kupio je još sedmoro grla, a još "jači" kupac bio je Đorđe Živković iz Mačvanskog Prnjavora, kod Šapca, u čijoj ergeli odranije postoji pedesetak lipicanera. Sada je ergelu proširio za još 12 rasnih ljepotana.

Kao čest gost prnjavorske ergele licitaciji je prisustvovala Snježana Kokanović, koja je pazarila rasnog i dobro dresiranog konja.

Sudbina lipicanera sa Vučijaka godinama je bila neizvjesna. Često su bili gladni, a ergela tek sad polako staje na noge. Otud i potreba za licitacijom.

Na licitaciji su ponuđena 62 grla, a karavan prekobrojnih koji napušta Vučijak čini 41 grlo od kojih su se ergelaši oprostili uz cijene od 250 do 1.000 maraka. Od prodatih konja prikupljeno je 25.000 maraka, koji će biti iskorišćeni za adaptaciju dotrajalih štala.

"Možemo biti zadovoljni efektima javne prodaje, a preostalo 21 grlo potencijalni kupci će moći svakodnevno pogledati na našoj ekonomiji", rekao je direktor "Vučijaka" Ranko Grubešić.

U ergeli su pristupili prodaji kako bi smanjili broj od 140 grla, čime bi bilo omogućeno rezanje troškova. Bila je to najmasovnija licitacija od osnivanja ergele, u aprilu 1946. godine.

Novac

Vlasnik ergele u februaru 2010. godine postala je Vlada RS, ali je pravo rukovođenja dobila tek nakon završetka četvorogodišnjeg stečajnog postupka.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za potrebe ergele godišnje izdvaja 300.000 maraka.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 0

Ostavite komentar