Нервоза због вишка естрогена

Хормонски дисбаланс, који почиње у четвртој деценији, може да има бројне последице.

Здравље 18.04.2016 | 11:23
Нервоза због вишка естрогена

ВИШАК естрогена у организму код жена може да изазове многе болести и поремећаје, као што су неплодност, миоми у материци, остеопороза, депресија, ендометриоза, згрушавање крви, неравнотежа хормона штитасте жлезде, аутоимуне болести... Од психичких симптома најчешће се јављају: појачана нервоза, раздражљивост, несаница, сметње памћења и концентрације, снижено и променљиво расположење, а може се развити и депресивни поремећај.

До вишка естрогена углавном долази у четвртој деценији живота. Како постајемо старији, равнотежа хормона се нарушава, па је тако код жена у средњим тридесетим годинама смањен ниво прогестерона (120 пута брже него што се смањује лучење естрогена), па естроген све више долази до изражаја.

Кад естроген "надвлада" остале хормоне (прогестерон и тестостерон) јављају се рани знаци његове доминације. То су: нагомилавање сала око струка и бокова, умор, нерасположење, раздражљивост, несаница, проблеми са памћењем, успорен метаболизам, опадање косе, главобоље и мигрене, пад либида, надимање, депресија и анксиозност, болна осетљивост груди, инфекције, сувоћа вагине, нередовне менструације.

Срећом, ови симптоми могу да се прореде и потпуно нестану уколико се поврати равнотежа хормона, уношењем прогестерона. Веома је важно користити природан, биоидентичан прогестерон, јер уношењем синтетичког хормона може да се направи још већа штета.

Постоји неколико природних начина да се поново успостави равнотежа хормона у организму. Један од њих је здрава исхрана: избегавање готове, индустријске хране и узимање свежих намирница. У исхрану ваља укључити што више купусњача као што су купус, броколи, карфиол, кељ, затим, спанаћ који садржи супстанце које прочишћавају јетру и избацују вишак естрогена. Требало би јести храну богату протеинима који се лако варе, и пити пуно воде.

МАЊАК ПРОГЕСТЕРОНА

УМАЊУЈЕ рад штитасте жлезде што води паду шећера у крви- то појачава жудњу за слаткишима и доводи до још већег пада прогестерона, а то изазива повећање телесне тежине
Смањење стреса је, такође, неопходно, јер се тако смањује и ниво естрогена. Више сна и релаксирајућих техника попут јоге потпомажу смањењу стреса. Да се не бисте излагали ксено-естрогенима треба максимално смањити употребу хемикалија.


ПОСЛЕДИЦЕ: агресија, нервоза, надимање, задржавање воде у телу, акне, главобоље, напади панике, жеља за храном и слаткишима, гојење

 КАКО ДА УСПОСТАВИТЕ РАВНОТЕЖУ

1. Једите четири до пет оброка дневно, са пуно воћа, поврћа и немасног меса
2. Вежбајте сваког дана барем 60 минута, то може да буде и плес
3. Узимајте суплементе магнезијума, витамина Б6, Д, калцијума, ланено семе и пробиотике
4. Прогестеронске креме брзо продиру до ћелија и успостављају равнотежу хормона
5. 20 минута на сунцу ослобађа од депресије и нерасположења и побољшава сан и концентрацију

Новости

Коментари / 0

Оставите коментар