УВ зраци надражују кожу

Прво сунце може да изазове бурне реакције. Осип, свраб и црвенило јављају се на доњем делу врата, задњој страни руку, прегибима руку и ногу.

Здравље 18.04.2016 | 11:19
УВ зраци надражују кожу

Готово свака четврта особа на прве пролећне зраке сунца на својој кожи реагује бурно: осипом, сврабом и црвенилом. Они имају најчешћи тип алергије на сунце - полиморфну светлосну ерупцију, која чешће погађа млађе жене, и то оне светлије пути.

Симптоми се јављају на доњем делу врата, задњој страни руку, прегибима руку и ногу, неколико сати након излагања коже сунцу. Полиморфну светлосну ерупцију карактеришу осип, свраб и црвенило коже, уз појаву отока, слично као после убода инсеката. Кожне промене најчешће нестају после неколико дана, ако се кожа штити од сунца.

Доктор Предраг Мајцан, дерматолог у Клиничко-болничком центру "Звездара", каже да фотоалергијске дерматозе настају због повећане осетљивости коже на дејство УВ зрака:

- Најчешће је реч о аутоимунским реакцијама које настају тако што ћелије имуног система грешком препознају ћелије коже као антигене, након промена у структури ћелијских протеина коже насталих дејством УВ зрачења.

Зато они који пате од алергија на сунце често имају удружене и алергије на полен, храну или друге врсте алергија. Кожне промене се код појединих особа могу јавити и због других фактора.

- Неки лекови (тетрациклини, сулфонамиди, фенотијазини), хемикалије (парфеми), контакт са влажном травом, биљкама које садрже једињење фурокумарин које приликом додира продире кроз епидермис и изазива тешка оштећења коже могу да буду окидач за алергију. Некада се алергијске реакције могу јавити услед нагомилавања уропорфирина, односно смањења никотинске киселине, једног облика витамина Б3 - наводи др Мајцан.

Кожне промене третирају се исто као и опекотине на сунце. Најчешће се оне, и без терапије, повлаче за неколико дана. У случају озбиљнијих алергијских симптома, дају се антихистаминици и други антиалергијски симптоматски лекови.

- Лечење зависи од клиничке слике, односно од појаве кожних промена и раширености. У блажим облицима се препоручују локално кортикостероидни препарати (креме, раствори), а у тежим облицима осим локалне терапије, треба укључити и системску терапију (антихистаминике, кортикостероиде). Неопходно је испитати и уклонити провоцирајуће факторе - објашњава др Мајцан.

Уколико се ради о хроничној болести, дерматолог може, пре сезоне сунчања, да спроведе фототерапију којом припрема кожу на сунце. Препарати са бета-каротеном, који треба да се узимају у рано пролеће, припремају кожу изнутра на сунце и тако спречавају или ублажавају јаке реакције коже на сунце.

Ако се појави осип када се особа излаже сунцу, нарочито ако се то дешава први пут, треба га третирати као да је у питању опекотина. Најбоље је ставити хладну облогу, а евентуалне болове умирити парацетамолом.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар