Турска: Масовно хапшење терориста

Турска полиција ухапсила је у недјлеју најмање 100 особа које се доводе у везу са терористичком организацијом Фетулахци/паралелна структура (ФЕТО/ПДY) или покретом познатијим као „Хизмет“.

Свијет 18.04.2016 | 11:09
Турска: Масовно хапшење терориста

На бази истраге коју води тужилаштво у Истанбулу, турска полиција је покренула опсежну акцију хапшења у девет турских провинција и до сада слободе лишила најмање 100 од укупно 140 особа за колико је издат налог за хапшење.

Ријеч је о истрази у случају „химмет“ у којем се осумњичени терете да су у периоду од 2004. до 2015. године у име те организације прикупљали новчана средства, „прилоге“ и финансирали незаконите активности покрета на чијем челу је Фетулах Гулен, коме је поништен турски пасош, а за кога је Турска затражила изручење од Сједињених Америчких Држава како би био процесуиран за низ кривичних дјела.

Међу приведенима су и неки службеници банке Асyае, вође ФЕТО организације, те бројни привредници. Сви они се терете за „чланство у терористичкој организацији“ и „финансирање тероризма“.

Уз организацију ФЕТО/ПДY у више државних институција су биле везане "паралелне структуре" које су злоупотребом положаја покушале изазвати дестабилизацију земље и извршити државни удар.

Извор: Анадолија

Коментари / 0

Оставите коментар