Turska: Masovno hapšenje terorista

Turska policija uhapsila je u nedjleju najmanje 100 osoba koje se dovode u vezu sa terorističkom organizacijom Fetulahci/paralelna struktura (FETO/PDY) ili pokretom poznatijim kao „Hizmet“.

Svijet 18.04.2016 | 11:09
Turska: Masovno hapšenje terorista

Na bazi istrage koju vodi tužilaštvo u Istanbulu, turska policija je pokrenula opsežnu akciju hapšenja u devet turskih provincija i do sada slobode lišila najmanje 100 od ukupno 140 osoba za koliko je izdat nalog za hapšenje.

Riječ je o istrazi u slučaju „himmet“ u kojem se osumnjičeni terete da su u periodu od 2004. do 2015. godine u ime te organizacije prikupljali novčana sredstva, „priloge“ i finansirali nezakonite aktivnosti pokreta na čijem čelu je Fetulah Gulen, kome je poništen turski pasoš, a za koga je Turska zatražila izručenje od Sjedinjenih Američkih Država kako bi bio procesuiran za niz krivičnih djela.

Među privedenima su i neki službenici banke Asyae, vođe FETO organizacije, te brojni privrednici. Svi oni se terete za „članstvo u terorističkoj organizaciji“ i „finansiranje terorizma“.

Uz organizaciju FETO/PDY u više državnih institucija su bile vezane "paralelne strukture" koje su zloupotrebom položaja pokušale izazvati destabilizaciju zemlje i izvršiti državni udar.

Izvor: Anadolija

Komentari / 0

Ostavite komentar