Зашто нам прија зелена боја?

Боја траве асоцира на сигурност, свежину, обнову, нове почетке, а истраживања показују да има моћ да смањи депресију, нервозу и анксиозност.

Занимљивости 18.04.2016 | 11:06
Зашто нам прија зелена боја?

Симбол пролећа и буђења природе, зелена боја, има значајан психолошки утицај на људе. Реч је о вицешампиону кад је реч о омиљеним бојама, док победничко постоље заузима плава.

Боја траве асоцира на сигурност, свежину, обнову, нове почетке, а истраживања показују да има моћ да смањи депресију, нервозу и анксиозност. Тако је настао и телевизијски израз "зелена соба", где су смештани гости да се опусте док чекају свој ред.

Неке студије показују да брже читамо и схватамо прочитано ако смо окружени зеленилом. Пословни тренери препоручују да боја десктопа буде зелена јер је доказано да повећава продуктивност, будући да је најмање напорна за очи. Такође, не би било лоше да зидови или разни детаљи у канцеларији буду баш у тој боји, јер се зелена повезује са новцем и богатством.

Она је жива, а опет умирујућа, па стручњаци саветују да боју која симболише плодност користимо у спаваћим собама јер нас подсвесно ставља у расположење за љубав. Ма колико лепа била, није добродошла у теретанама и другим просторима где је потребна енергичност.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар