Zašto nam prija zelena boja?

Boja trave asocira na sigurnost, svežinu, obnovu, nove početke, a istraživanja pokazuju da ima moć da smanji depresiju, nervozu i anksioznost.

Zanimljivosti 18.04.2016 | 11:06
Zašto nam prija zelena boja?

Simbol proleća i buđenja prirode, zelena boja, ima značajan psihološki uticaj na ljude. Reč je o vicešampionu kad je reč o omiljenim bojama, dok pobedničko postolje zauzima plava.

Boja trave asocira na sigurnost, svežinu, obnovu, nove početke, a istraživanja pokazuju da ima moć da smanji depresiju, nervozu i anksioznost. Tako je nastao i televizijski izraz "zelena soba", gde su smeštani gosti da se opuste dok čekaju svoj red.

Neke studije pokazuju da brže čitamo i shvatamo pročitano ako smo okruženi zelenilom. Poslovni treneri preporučuju da boja desktopa bude zelena jer je dokazano da povećava produktivnost, budući da je najmanje naporna za oči. Takođe, ne bi bilo loše da zidovi ili razni detalji u kancelariji budu baš u toj boji, jer se zelena povezuje sa novcem i bogatstvom.

Ona je živa, a opet umirujuća, pa stručnjaci savetuju da boju koja simboliše plodnost koristimo u spavaćim sobama jer nas podsvesno stavlja u raspoloženje za ljubav. Ma koliko lepa bila, nije dobrodošla u teretanama i drugim prostorima gde je potrebna energičnost.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar