Новац ипак може да купи срећу?

Стара изрека каже да новац не може да купи срећу, међутим нова студија указује на то да можда ипак може. Наравно, под условом да га трошите на прави начин.

Занимљивости 18.04.2016 | 11:03
Новац ипак може да купи срећу?

Студија спроведена на Кембриџ Универзитету открила је да се уживање приликом трођења новца повећава само уколико особе троше новац на ствари које су у складу са њиховом личношћу.

Истраживачи су прегледали више од 76.000 трансакција од 625 учесника истраживања у периоду од шест месеци.

Свака трансакција је сортирана у једну од 59 категорија потрошње, а оне су потом оцењене према томе у коликој мери се могу повезати са такозваних пет типова личности (отвореношћу, савесношћу, екстровертношћу, сагласношћу и неуротизмом).

Сваки учесник је полагао онлајн тест типа личности као и тест који одређује животна задовољства. Истраживачи су тако открили да потрошња зависи од типа личности појединачне особе.

Тако, екстровертне особе потроше у баровима у просеку око 77 долара више од интровертних, а веома савесне особе троше око 183 долара више на здравље и фитнес.

Као закључак истраживања, научници су истакли да је веома важно да се новац троши у складу са типом личности, јер ће на тај начин особе бити срећније будући да је трошењеу складу са личношћу повезано и са срећом.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар