Novac ipak može da kupi sreću?

Stara izreka kaže da novac ne može da kupi sreću, međutim nova studija ukazuje na to da možda ipak može. Naravno, pod uslovom da ga trošite na pravi način.

Zanimljivosti 18.04.2016 | 11:03
Novac ipak može da kupi sreću?

Studija sprovedena na Kembridž Univerzitetu otkrila je da se uživanje prilikom trođenja novca povećava samo ukoliko osobe troše novac na stvari koje su u skladu sa njihovom ličnošću.

Istraživači su pregledali više od 76.000 transakcija od 625 učesnika istraživanja u periodu od šest meseci.

Svaka transakcija je sortirana u jednu od 59 kategorija potrošnje, a one su potom ocenjene prema tome u kolikoj meri se mogu povezati sa takozvanih pet tipova ličnosti (otvorenošću, savesnošću, ekstrovertnošću, saglasnošću i neurotizmom).

Svaki učesnik je polagao onlajn test tipa ličnosti kao i test koji određuje životna zadovoljstva. Istraživači su tako otkrili da potrošnja zavisi od tipa ličnosti pojedinačne osobe.

Tako, ekstrovertne osobe potroše u barovima u proseku oko 77 dolara više od introvertnih, a veoma savesne osobe troše oko 183 dolara više na zdravlje i fitnes.

Kao zaključak istraživanja, naučnici su istakli da je veoma važno da se novac troši u skladu sa tipom ličnosti, jer će na taj način osobe biti srećnije budući da je trošenjeu skladu sa ličnošću povezano i sa srećom.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar