Модернизација избора на дугом штапу

Модернизација изборног процеса у БиХ је на дугом штапу, махом због недостатка новца, али надлежни увјеравају да би на мала врата прво могли да буду уведени електронска оловка и скенери за брже очитавање гласова.

Босна и Херцеговина 18.04.2016 | 10:40
Модернизација избора на дугом штапу

То су уједно краткорочне опције за побољшање стања и већу транспарентност изборног процеса које су наведене у опсежној информацији Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ о могућностима тестирања напредних технологија у изборном процесу већ на идућим изборима у октобру ове године.

Главни циљ пројекта модернизације је, како је наведено, процјена потенцијалних техничких побољшања у изборном процесу, с циљем ефикаснијих и транспарентнијих будућих избора, уз смањење превара током изборног процеса.

Предвиђено је да ЦИК и Удружење изборних званичника у БиХ у оквиру пројекта ангажују међународне експерте који ће, уз помоћ запослених у ЦИК-у, предложити низ техничких побољшања у изборном процесу. Међу приједлозима би се, на примјер, налазиле опције за побољшање безбједности као и идентификације бирача, гласање електронским путем, опције за убрзавање бројања гласова путем скенера те могућности за транспарентније објаве резултата избора у реалном времену.

Могућа техничка унапређења подијељена су на краткорочна и дугорочна. Краткорочне опције би укључивале електронску оловку и оптички скенер, а дугорочне дисплеј на додир опцију и електронско гласање путем интернета.

Процјена је да би набавка опреме за пилот пројекат и штампање гласачких листића за спровођење пројекта коштали око 633.500 КМ.

Стручњак за изборно законодавство и бивши члан ЦИК-а Вехид Шехић сматра да је кључни циљ повећати одговорност чланова изборне администрације.

"Увођење електронске оловке у изборни процес би било пожељно јер, нажалост, не можемо да вјерујемо неким људима који раде на тим пословима, али је тешко да ће то бити уређено на идућим изборима. За то треба новца, али о томе свакако треба расправљати",  закључио је Шехић.

Краткорочни циљеви

* електронска оловка

* скенери за очитавање

Дугорочни циљеви

* дисплеј на додир

* гласање путем интернета

Извор: Глас Српске

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЗВ

18.04.2016 09:43

Укините гласање путем поште, ту су највеће манипулације. Довољно је да имате фотокопију нечије лицне карте и мозете за њега гласати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрАган

18.04.2016 13:07

Једног дана када гласање буде електронско странке које сада владају не би освојиле ни један посто гласова које сад освоје.

ОДГОВОРИТЕ