Modernizacija izbora na dugom štapu

Modernizacija izbornog procesa u BiH je na dugom štapu, mahom zbog nedostatka novca, ali nadležni uvjeravaju da bi na mala vrata prvo mogli da budu uvedeni elektronska olovka i skeneri za brže očitavanje glasova.

Bosna i Hercegovina 18.04.2016 | 10:40
Modernizacija izbora na dugom štapu

To su ujedno kratkoročne opcije za poboljšanje stanja i veću transparentnost izbornog procesa koje su navedene u opsežnoj informaciji Centralne izborne komisije (CIK) BiH o mogućnostima testiranja naprednih tehnologija u izbornom procesu već na idućim izborima u oktobru ove godine.

Glavni cilj projekta modernizacije je, kako je navedeno, procjena potencijalnih tehničkih poboljšanja u izbornom procesu, s ciljem efikasnijih i transparentnijih budućih izbora, uz smanjenje prevara tokom izbornog procesa.

Predviđeno je da CIK i Udruženje izbornih zvaničnika u BiH u okviru projekta angažuju međunarodne eksperte koji će, uz pomoć zaposlenih u CIK-u, predložiti niz tehničkih poboljšanja u izbornom procesu. Među prijedlozima bi se, na primjer, nalazile opcije za poboljšanje bezbjednosti kao i identifikacije birača, glasanje elektronskim putem, opcije za ubrzavanje brojanja glasova putem skenera te mogućnosti za transparentnije objave rezultata izbora u realnom vremenu.

Moguća tehnička unapređenja podijeljena su na kratkoročna i dugoročna. Kratkoročne opcije bi uključivale elektronsku olovku i optički skener, a dugoročne displej na dodir opciju i elektronsko glasanje putem interneta.

Procjena je da bi nabavka opreme za pilot projekat i štampanje glasačkih listića za sprovođenje projekta koštali oko 633.500 KM.

Stručnjak za izborno zakonodavstvo i bivši član CIK-a Vehid Šehić smatra da je ključni cilj povećati odgovornost članova izborne administracije.

"Uvođenje elektronske olovke u izborni proces bi bilo poželjno jer, nažalost, ne možemo da vjerujemo nekim ljudima koji rade na tim poslovima, ali je teško da će to biti uređeno na idućim izborima. Za to treba novca, ali o tome svakako treba raspravljati",  zaključio je Šehić.

Kratkoročni ciljevi

* elektronska olovka

* skeneri za očitavanje

Dugoročni ciljevi

* displej na dodir

* glasanje putem interneta

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ZV

18.04.2016 09:43

Ukinite glasanje putem pošte, tu su najveće manipulacije. Dovoljno je da imate fotokopiju nečije licne karte i mozete za njega glasati.

ODGOVORITE
Name

DrAgan

18.04.2016 13:07

Jednog dana kada glasanje bude elektronsko stranke koje sada vladaju ne bi osvojile ni jedan posto glasova koje sad osvoje.

ODGOVORITE