Попис: Данас нови покушај договора

За данас је заказана сједница Централног пописног бироа у Сарајеву.

Босна и Херцеговина 18.04.2016 | 07:49
Попис: Данас нови покушај договора

На дневном реду су двије тачке,информација и презентација анализа везаних за рјешавање спорних питања у процесу одређивања резидентног становништва и јединствени програм за обраду података пописа становништва, домаћинстава и станова у Босни и Херцеговини 2013. године.

Сједница почиње у 16 сати. Подјетимо, сједница Централног пописног бироа требала је бити одржана 14. априла, али је одгођена због недостатка кворума.

Прошле седмице је и предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић позвао све актере да постигну договор без одлагања, те нагласио да приједлози са посљедње сједнице нису у складу са Законом о попису и Уставом БиХ.

Кашњење објаве резултата је коментарисао и високи представник ЕУ у БиХ Ларс-Гуннар Wигемарк.

"Сви подаци су ту, на располагању, и према нашим схватањима, говоримо о неколико десетина хиљада спорних пописница у смислу резидената, али у суштини своди се на националност. Оно што нас интересује су саме чињенице, гдје живите, шта радите, да ли сте запослени или нисте, да ли се школујете и друге конкретне чињенице. Тако да, ако Европска комисија упути упитник Босни и Херцеговини, у упитнику међу тим питањима нико вас неће питати колико имате Срба, Хрвата или Бошњака. Можда сви они који су задужени за питања пописа становништва требају и ово да узму у обзир".

Извор: Н1

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

мозак

18.04.2016 09:16

Цинична Европа , Европа стара курва ...., само вас у Босни не интересује колико кога има , ма дајте молимо вас , ал ево нас интересује итекако , јер овдје све функционише или боље рећи не функционише баш због тога !

ОДГОВОРИТЕ