Фед Куп: Дале су све од себе, али - Српкиње испадоше у Евро-афричку зону!

Фед куп репрезентација Србије испала је у Евро-афричку зону у том такмичењу поразом од селекције Белгије у плеј-офу за останак у Светској групи Б са 3-1.

Тенис 17.04.2016 | 22:00
Фед Куп: Дале су све од себе, али - Српкиње испадоше у Евро-афричку зону!

Ослабљена Фед куп репрезентација Србије борила се у празном "Пиониру" са јачим ривалкама и на крају остала поражена, али треба им честитати на срчаној борби.

Одлучујући поен гошћама донела је Кирстен Флипкенс која је на искуство савладала младу Ивану Јоровић, резултатом 7:6, (10-8), 6:4.

У првом мечу дана велику шансу пропустила је Александра Крунић, која је и поред великог вођства изгубила од Јанине Викмајер - 1:6, 7:5, 8:6, после око два и по сата игре.

После првог дана такмичења, резултат је био 1-1. Вођство Србији је донела Крунићева победом над Флипкенс, да би Викмајер изједначила тријумфом над Јованом Јакшић.

Селекторка Татјана Јечменица Јевтић покушала је да изменом промени ситуацију у дуелу, али није успела и Србија ће следеће сезоне играти у трећем по јачини рангу Фед купа.

Четири победе у низу биле су потребне Фед куп репрезентацији Србије током 2015. године да се врати из Евро-афричке зоне у Светску групу ИИ.

Два пораза у 2016. години била су довољна да се девојке поново спусте у "зону".

После Шпаније, која нас је у Краљеву почетком фебруара савладала резултатом 0:4, боље од наших храбрих девојака биле су и Белгијанке.

У првом мечу дана, Крунићева је повела против првог рекета Белгије, Јанине Викмајер, али је потом изгубила наредна два сета, тако да су гошће пришле на поен од пласмана у Светску групу ИИ. Прилику је потом искористила 30-годишња Флипкенс, чије се искуство показало као драгоцено на земљаној подлози у Дворани "Александар Николић".

У првом сету виђено је чак шест брејкова, по три с обе стране. Белгијанка је 2:0 и 3:1, али је Јоровићева оба пута одмах успевала да узврати одузимањем сервиса, а потом и сама дође до предности брејка (5:4) и сервира за вођство од 1:0, али српска тенисерка је наредни гем препустила ривалки без изгубљнеог поена.

Први сет је потом отишао у тај-брејк, у ком је Јоровићева имала две сет лопте, али их није искористила, а потом је Флипкенсова искористила своју другу за 10:8 и вођство од 1:0 у сетовима. Флипкенсова је на почетку другог сета одмах одузела сервис Јоровићевој, која је имала једну брејк лопту у наредном гему, али је није искористила, па је Белгијанка повела 2:0.

Јоривићева је успела уз доста проблема да смањи на 1:2, а потом је због проблема с леђима затражила медицински тајм-аут.

После краће паузе меч је настављен, а Јоровићева је успела да изједначи на 2:2. И у наредна три гема виђени су брејкови, да би Флипкенсова у осмом гему после велике борбе напокон освојила свој сервис и повела 5:3. Ивана Јоровић је лако смањила на 5:4, али је Белгијанка без већих проблема одсервирала за коначних 6:4 после сат и 58 минута игре.

Србија ће наредне сезоне играти у Евро-афричкој зони, група И, а Белгија у Светској групи ИИ.

Србија – Белгија 1:3

У суботу:

Александра Крунић – Кирстен Флипкенс 6:4, 7:6 (10:8)
Јована Јакшић – Јанина Викмајер 5:7, 0:6

У недељу:

Александра Крунић – Јанина Викмајер 6:1, 5:7, 6:8
Ивана Јоровић – Кирстен Флипкенс 6:7 (8:10), 4:6

Фед куп репрезентација Србије:

Александра Крунић (120. WТА, 23 године)
Ивана Јоровић (149. WТА, 18 година)
Јована Јакшић (185. WТА, 22 године)
Нина Стојановић (366. WТА, 19 година)
Фед куп репрезентација Белгије:

Јанина Викмајер (42. WТА, 26 година)
Кирстен Флипкенс (60. WТА, 30 година)
Исалин Бонавентур (146. WТА, 21 година)
Ан-Софи Местах (164. WТА, 22 године)

Резултати плеј-офа за попуну Светске групе ИИ

Словачка – Канада 3:1
Србија – Белгија 1:3
Пољска – Кинески Тајпех 1:3
Украјина – Аргентина 4:0

ФЕД куп репрезентација Србије дуго се мучила да уђе у светску елиту, што је девојкама пошло за руком 2008. године победом у Загребу над Хрватском, у плеј-офу за попуну Светске групе ИИ. Било је 2:3 за наше, након чега је настављен успон.

Већ следеће сезоне, Србија се пробила до Светске групе, из које је 2010. на кратко испала, па се 2011. вратила и најавила највећи успех – поход до великог финала 2012. године победама над Белгијом и Русијом, после чега су нас Чехиње у драматичном дуелу у Прагу победиле 3:1 и задржале на другој позицији.

Ипак, прашко финале био је врхунац, после којег је уследио пад – 2013. у Светску групу ИИ, 2014. у Евро-афричку зону, из које су се девојке Татјане Јачменице, увелико ослабљене хроничним изостанцима Ане Ивановић и Јелене Јанковић тешком муком вратиле – прошле сезоне у Будимпешти наша репрезентација забележила је три победе у Групи А, изборила плеј-оф за попуну Светске групе ИИ у којем је избачен Парагвај.

Али, после само два сусрета у 2016. години, девојке су испале поново – 0:4 у Краљеву против Шпаније и 1:3 у Београду против Белгије.

Коментари / 0

Оставите коментар