Fed Kup: Dale su sve od sebe, ali - Srpkinje ispadoše u Evro-afričku zonu!

Fed kup reprezentacija Srbije ispala je u Evro-afričku zonu u tom takmičenju porazom od selekcije Belgije u plej-ofu za ostanak u Svetskoj grupi B sa 3-1.

Tenis 17.04.2016 | 22:00
Fed Kup: Dale su sve od sebe, ali - Srpkinje ispadoše u Evro-afričku zonu!

Oslabljena Fed kup reprezentacija Srbije borila se u praznom "Pioniru" sa jačim rivalkama i na kraju ostala poražena, ali treba im čestitati na srčanoj borbi.

Odlučujući poen gošćama donela je Kirsten Flipkens koja je na iskustvo savladala mladu Ivanu Jorović, rezultatom 7:6, (10-8), 6:4.

U prvom meču dana veliku šansu propustila je Aleksandra Krunić, koja je i pored velikog vođstva izgubila od Janine Vikmajer - 1:6, 7:5, 8:6, posle oko dva i po sata igre.

Posle prvog dana takmičenja, rezultat je bio 1-1. Vođstvo Srbiji je donela Krunićeva pobedom nad Flipkens, da bi Vikmajer izjednačila trijumfom nad Jovanom Jakšić.

Selektorka Tatjana Ječmenica Jevtić pokušala je da izmenom promeni situaciju u duelu, ali nije uspela i Srbija će sledeće sezone igrati u trećem po jačini rangu Fed kupa.

Četiri pobede u nizu bile su potrebne Fed kup reprezentaciji Srbije tokom 2015. godine da se vrati iz Evro-afričke zone u Svetsku grupu II.

Dva poraza u 2016. godini bila su dovoljna da se devojke ponovo spuste u "zonu".

Posle Španije, koja nas je u Kraljevu početkom februara savladala rezultatom 0:4, bolje od naših hrabrih devojaka bile su i Belgijanke.

U prvom meču dana, Krunićeva je povela protiv prvog reketa Belgije, Janine Vikmajer, ali je potom izgubila naredna dva seta, tako da su gošće prišle na poen od plasmana u Svetsku grupu II. Priliku je potom iskoristila 30-godišnja Flipkens, čije se iskustvo pokazalo kao dragoceno na zemljanoj podlozi u Dvorani "Aleksandar Nikolić".

U prvom setu viđeno je čak šest brejkova, po tri s obe strane. Belgijanka je 2:0 i 3:1, ali je Jorovićeva oba puta odmah uspevala da uzvrati oduzimanjem servisa, a potom i sama dođe do prednosti brejka (5:4) i servira za vođstvo od 1:0, ali srpska teniserka je naredni gem prepustila rivalki bez izgubljneog poena.

Prvi set je potom otišao u taj-brejk, u kom je Jorovićeva imala dve set lopte, ali ih nije iskoristila, a potom je Flipkensova iskoristila svoju drugu za 10:8 i vođstvo od 1:0 u setovima. Flipkensova je na početku drugog seta odmah oduzela servis Jorovićevoj, koja je imala jednu brejk loptu u narednom gemu, ali je nije iskoristila, pa je Belgijanka povela 2:0.

Jorivićeva je uspela uz dosta problema da smanji na 1:2, a potom je zbog problema s leđima zatražila medicinski tajm-aut.

Posle kraće pauze meč je nastavljen, a Jorovićeva je uspela da izjednači na 2:2. I u naredna tri gema viđeni su brejkovi, da bi Flipkensova u osmom gemu posle velike borbe napokon osvojila svoj servis i povela 5:3. Ivana Jorović je lako smanjila na 5:4, ali je Belgijanka bez većih problema odservirala za konačnih 6:4 posle sat i 58 minuta igre.

Srbija će naredne sezone igrati u Evro-afričkoj zoni, grupa I, a Belgija u Svetskoj grupi II.

Srbija – Belgija 1:3

U subotu:

Aleksandra Krunić – Kirsten Flipkens 6:4, 7:6 (10:8)
Jovana Jakšić – Janina Vikmajer 5:7, 0:6

U nedelju:

Aleksandra Krunić – Janina Vikmajer 6:1, 5:7, 6:8
Ivana Jorović – Kirsten Flipkens 6:7 (8:10), 4:6

Fed kup reprezentacija Srbije:

Aleksandra Krunić (120. WTA, 23 godine)
Ivana Jorović (149. WTA, 18 godina)
Jovana Jakšić (185. WTA, 22 godine)
Nina Stojanović (366. WTA, 19 godina)
Fed kup reprezentacija Belgije:

Janina Vikmajer (42. WTA, 26 godina)
Kirsten Flipkens (60. WTA, 30 godina)
Isalin Bonaventur (146. WTA, 21 godina)
An-Sofi Mestah (164. WTA, 22 godine)

Rezultati plej-ofa za popunu Svetske grupe II

Slovačka – Kanada 3:1
Srbija – Belgija 1:3
Poljska – Kineski Tajpeh 1:3
Ukrajina – Argentina 4:0

FED kup reprezentacija Srbije dugo se mučila da uđe u svetsku elitu, što je devojkama pošlo za rukom 2008. godine pobedom u Zagrebu nad Hrvatskom, u plej-ofu za popunu Svetske grupe II. Bilo je 2:3 za naše, nakon čega je nastavljen uspon.

Već sledeće sezone, Srbija se probila do Svetske grupe, iz koje je 2010. na kratko ispala, pa se 2011. vratila i najavila najveći uspeh – pohod do velikog finala 2012. godine pobedama nad Belgijom i Rusijom, posle čega su nas Čehinje u dramatičnom duelu u Pragu pobedile 3:1 i zadržale na drugoj poziciji.

Ipak, praško finale bio je vrhunac, posle kojeg je usledio pad – 2013. u Svetsku grupu II, 2014. u Evro-afričku zonu, iz koje su se devojke Tatjane Jačmenice, uveliko oslabljene hroničnim izostancima Ane Ivanović i Jelene Janković teškom mukom vratile – prošle sezone u Budimpešti naša reprezentacija zabeležila je tri pobede u Grupi A, izborila plej-of za popunu Svetske grupe II u kojem je izbačen Paragvaj.

Ali, posle samo dva susreta u 2016. godini, devojke su ispale ponovo – 0:4 u Kraljevu protiv Španije i 1:3 u Beogradu protiv Belgije.

Komentari / 0

Ostavite komentar