Брисел: Хиљаде у маршу против терора

Марш је одржан скоро месец дана после самоубилачких бомбашких напада у престоници Белгије у којима су убијене 32 особе, а на стотине рањено, али само дан након изјаве министра унутрашњих послова да су неки муслимани славили масакр.

Свијет 17.04.2016 | 20:19
Брисел: Хиљаде у маршу против терора

 

На протесту под називом "Марш против терора и мржње", на улицама Брисела група деце је узвикивала "Исламска државо, бежи, Брисел није твој!". Организатор су биле цивилне групе, које су очекивале долазак 15.000 људи.

"Када су наши суграђани, цивили који нису могли да се бране, убијени у кукавичком нападу, онда сви грађани треба да искажу солидарност", рекао је локални званичник Ханас Бусет.

Он је додао да се овим маршом шаље порука саосећања за жртве и тренутак када су грађани уједињени.

Марш су предводили чланови породице жртава, а били су присутни и представници разних верских заједница, пренела је агенција АФП.

На десетине чланова удружења за међуверски дијалог носили су транспарент с натписом "Заједно за мир" и цртежима голубица, док је група из муслиманске заједнице носила је плакат с натписом "Љубав је моја религија и вера".


Ово је један од ретких јавних манифестација протеста против тероризма бриселских муслимана.

На изостанак емпатије према немуслиманским жртвама, чак славља масакра који су иза себе оставили исламистички терористи на аеродрому и метро станици у Бриселу указао је и јуче и белгијски министар унутрашњих послова Жан Жамбон.

Он је упозорио јавност да да је "значајан" део белгијског муслиманског становништва прослављао нападе у Бриселу и за то је окривио политику земље и целокупно друштво јер није успело да интегрише имигранте, који се у Белгији не осећају "код куће" и у другој генерацији усељеника.

(Агенције/Мондо.рс)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

18.04.2016 10:12

Требали су они мало марширати испред сједишта НАТО-а и ЕУ јер су им они добрим дјелом запаприли чорбу.

ОДГОВОРИТЕ