Brisel: Hiljade u maršu protiv terora

Marš je održan skoro mesec dana posle samoubilačkih bombaških napada u prestonici Belgije u kojima su ubijene 32 osobe, a na stotine ranjeno, ali samo dan nakon izjave ministra unutrašnjih poslova da su neki muslimani slavili masakr.

Svijet 17.04.2016 | 20:19
Brisel: Hiljade u maršu protiv terora

 

Na protestu pod nazivom "Marš protiv terora i mržnje", na ulicama Brisela grupa dece je uzvikivala "Islamska državo, beži, Brisel nije tvoj!". Organizator su bile civilne grupe, koje su očekivale dolazak 15.000 ljudi.

"Kada su naši sugrađani, civili koji nisu mogli da se brane, ubijeni u kukavičkom napadu, onda svi građani treba da iskažu solidarnost", rekao je lokalni zvaničnik Hanas Buset.

On je dodao da se ovim maršom šalje poruka saosećanja za žrtve i trenutak kada su građani ujedinjeni.

Marš su predvodili članovi porodice žrtava, a bili su prisutni i predstavnici raznih verskih zajednica, prenela je agencija AFP.

Na desetine članova udruženja za međuverski dijalog nosili su transparent s natpisom "Zajedno za mir" i crtežima golubica, dok je grupa iz muslimanske zajednice nosila je plakat s natpisom "Ljubav je moja religija i vera".


Ovo je jedan od retkih javnih manifestacija protesta protiv terorizma briselskih muslimana.

Na izostanak empatije prema nemuslimanskim žrtvama, čak slavlja masakra koji su iza sebe ostavili islamistički teroristi na aerodromu i metro stanici u Briselu ukazao je i juče i belgijski ministar unutrašnjih poslova Žan Žambon.

On je upozorio javnost da da je "značajan" deo belgijskog muslimanskog stanovništva proslavljao napade u Briselu i za to je okrivio politiku zemlje i celokupno društvo jer nije uspelo da integriše imigrante, koji se u Belgiji ne osećaju "kod kuće" i u drugoj generaciji useljenika.

(Agencije/Mondo.rs)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

18.04.2016 12:12

Trebali su oni malo marširati ispred sjedišta NATO-a i EU jer su im oni dobrim djelom zapaprili čorbu.

ODGOVORITE