Најмање 233 мртвих у потресу у Еквадору

Најмање 233 људи је погинуло у снажном земљотресу јачине 7,8 степени Рихтерове скале који је погодио Еквадор, у којем је срушен већи број зграда и један надвожњак.

Свијет 17.04.2016 | 18:19
Најмање 233 мртвих у потресу у Еквадору

Најмање 233 особе су погинуле у разорном земљотресу који је погодио Еквадор, саопштио је председник те земље Рафаел Кореа.

Спасиоци покушавају да дођу до преживелих који су још затрпани у рушевинама, преноси АП.

Кореа је саопштио број погинулих на свом званичном Тwиттер налогу.

Званичници су раније саопштили да је повређено више од 580 људи.

Земљотрес јачине 7,8 степени Рихтерове скале данас је погодио Еквадор а њему је срушен већи број зграда и један надвожњак, пренели су локални медији.

Према подацима америчког Геолошког завода, епицентар земљотреса, најјачег који је погодио Еквадор од 1979. године, био је 27 километара југоисточно од Муиснеа, слабо насељеног подручја препуног риболовачких лука које су популарне код туриста.

Председник Еквадора Рафаел Кореа је прогласио ванредно стање и апеловао на становништво своје земље, које броји 16 милиона људи, да не паничи, пренео је Ројтерс.

"Шаљемо своју безграничну љубав породицама погинулих", написао је на Тwиттеру Кореа, који је скратио своју званичну посету Италији да би се вратио кући.

Земљотрес на дубини од само 20 километара се осетио у читавом Еквадору.

Власти Еквадора су првобитно апеловале на грађане да се евакуишу из приобалног подручја, у страху да би могло да дође до велике плиме, али је та узбуна касније опозвана.

У престоници те земље, Киту, који је од епицентра удаљен више стотина километара, успаничени грађани су у страху излетели на улице из својих кућа.

Влада наводи да ће број погинулих вероватно још расти, као и да је материјална штета велика, посебно у обалском подручју у близини епицентра земљотреса, као и у граду Гвајакилу.

Еквадорске власти позвале су касније током дана становнике приморских крајева који су прошле ноћи евакуисани због опасности од цунамија, да се врате својим кућама.

Више од 10.000 војника послато је у угрожена подручја и они ће учествовати у акцији спасавања, а најмање 3.500 полицајаца послато је у град Миусне који је најтеже погођен земљотресом, јавили су локални медији.

(Агенције/Мондо.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар