Новом вакцином против дјечије парализе

Више од 150 земаља свијета почело је користити нову вакцину против дјечије парализе (полија), што је велики напредак ка искорјењивању ове болести, истичу здравствени стручњаци.

Свијет 17.04.2016 | 17:22
Новом вакцином против дјечије парализе

Нова вакцина циља на посљедња два мутирана слоја вируса који се јављају до узраста од 18 мјесеци. Више не обухвата ослабљену верзију вируса полио типа 2 који је искоријењен 1999. године, пише Клиx.ба.

Да је број обољелих од дјечије парализе значајно смањен говори податак како су у току 2015. године забиљежена само 74 случаја, а сви су пријављени у Афганистану и Пакистану. У току 2016. обољело је десетеро дјеце.

На афричком континенту полио је искоријењен већ више од годину, пише ББЦ.

Појава нове вакцине десила се након што је више од 30 година успјешно кориштена претходна верзија.

Напредак нових вакцина у 155 земаља ће у наредне четири седмице пратити и контролисати више од хиљаду специјалиста. И нове вакцине ће се давати на исти начин – орално, тако да здравствени радници неће требати никакве нове обуке.

Дјечија парализа је акутно инфективно обољење узроковано полиовирусом. Манифестира се серозним менингитисом, флакцидним парализама и парезама мишића. Болест се јавља ендемско-епидемијски и најчешће обољевају дјеца. Болесник излучује вирусе преко слине и фецеса, представљајући извор заразе. Главни пут пријеноса је фекално-орални.

(Клиx.ба)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Супер

17.04.2016 19:31

Сад након силног засипања уранијумом од неких милосрдних анђела нама ти исти праве лијек неби ли ми као били здрави и весели.маму вам вашу.

ОДГОВОРИТЕ