Изгорио у покушају да честита рођендан

Како "Блиц" незванично сазнаје, бизнисмен Зоран Петровић Петрика (63) из Пожаревца полетео је својим авионом „пајпер чероки“ да би пренео транспарент „Срећан рођендан“ јер га је ангажовао власник локалног хотела као изненађење за славље своје ћерке.

Србија 17.04.2016 | 16:14
Изгорио у покушају да честита рођендан

Петровић је током лета изгубио је контролу над својим „пајпером“ и није успео да безбедно приземи летелицу. Авион Зорана Петровића Петрике срушио се јуче око 16 сати у рејону Сребрног језера код места Рамски рит, а тело пилота је након пада изгорело.

Нико за сада не зна ни одакле је, ни када авион узлетео, а околности трагедије се утврђују.

Главни истражитељ Центра за истраживање удеса и озбиљних незгода Небојша Петровић рекао је за „Блиц“ да ће истрагу додатно отежати то што лет није био најављен у Контроли лета.

"Истражићемо са ког аеродрома је авион узлетео, као и да ли се цео лет одвијао одједном или су постојала привремена слетања", истиче Петровић.

Како објашњава истражитељ, први увиђај показује да се ради о очигледно ниском лету, али се за сада не зна зашто је пилот летео тако ниско.

"Дежурни тим главних истраживача је на лицу места обавио увиђај, констатовао стање, узео све информације везане за организацију лета, временске услове и стање пилота. У наредна два, три дана биће урађена шира експертиза удеса и изаћи ће прелиминарни извештај са информацијама о времену, месту и вероватном узроку несреће", каже за “Блиц” Петар Војиновић, уредник портала „Танго сикс” посвећеног авио саобраћају.

Како он наводи, тим експерата ће анлизирати олупину, историју пилота, техничку историју летелице, док ће се у исто време обавити и обдукција.

"То истраживање би требало да траје седам, осам месеци, како би се направио коначан извештај о узроцима несреће, који не имплицира кривичну одговорност", истиче Војиновић.

У кафићу „Шанса” у Пожаревцу чији је Петровић власник синоћ су потврдили да је он настрадао у несрећи, али нису желели да говоре о детаљима.

Преживео несрећу 2005. године

Петровић је био страствени љубитељ летења, о чему сведоче бројне фотографије на његовом Фејсбук профилу. Током мајских поплава снимао је из ваздуха критично пожаревачко по

дручје и тако помагао. Иза себе је оставио супругу, ћерке и унуке.

Зоран Петровић управљао је летелицом генералне авијације „пајпер-28-140Ц чероки“, регистарске ознаке YУ-ДМY. Овај приватни авион је произведен 1965. и базиран на спротском аеродрому „Костолац“. Петровић је истим авионом 2005. године већ доживео једну авионску несрећу, када је са још тројицом путника пао у Дунав на путу за Тиват. Путнике је спасла посада брода који је пловио недалеко од места пада.

(Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар