Izgorio u pokušaju da čestita rođendan

Kako "Blic" nezvanično saznaje, biznismen Zoran Petrović Petrika (63) iz Požarevca poleteo je svojim avionom „pajper čeroki“ da bi preneo transparent „Srećan rođendan“ jer ga je angažovao vlasnik lokalnog hotela kao iznenađenje za slavlje svoje ćerke.

Srbija 17.04.2016 | 16:14
Izgorio u pokušaju da čestita rođendan

Petrović je tokom leta izgubio je kontrolu nad svojim „pajperom“ i nije uspeo da bezbedno prizemi letelicu. Avion Zorana Petrovića Petrike srušio se juče oko 16 sati u rejonu Srebrnog jezera kod mesta Ramski rit, a telo pilota je nakon pada izgorelo.

Niko za sada ne zna ni odakle je, ni kada avion uzleteo, a okolnosti tragedije se utvrđuju.

Glavni istražitelj Centra za istraživanje udesa i ozbiljnih nezgoda Nebojša Petrović rekao je za „Blic“ da će istragu dodatno otežati to što let nije bio najavljen u Kontroli leta.

"Istražićemo sa kog aerodroma je avion uzleteo, kao i da li se ceo let odvijao odjednom ili su postojala privremena sletanja", ističe Petrović.

Kako objašnjava istražitelj, prvi uviđaj pokazuje da se radi o očigledno niskom letu, ali se za sada ne zna zašto je pilot leteo tako nisko.

"Dežurni tim glavnih istraživača je na licu mesta obavio uviđaj, konstatovao stanje, uzeo sve informacije vezane za organizaciju leta, vremenske uslove i stanje pilota. U naredna dva, tri dana biće urađena šira ekspertiza udesa i izaći će preliminarni izveštaj sa informacijama o vremenu, mestu i verovatnom uzroku nesreće", kaže za “Blic” Petar Vojinović, urednik portala „Tango siks” posvećenog avio saobraćaju.

Kako on navodi, tim eksperata će anlizirati olupinu, istoriju pilota, tehničku istoriju letelice, dok će se u isto vreme obaviti i obdukcija.

"To istraživanje bi trebalo da traje sedam, osam meseci, kako bi se napravio konačan izveštaj o uzrocima nesreće, koji ne implicira krivičnu odgovornost", ističe Vojinović.

U kafiću „Šansa” u Požarevcu čiji je Petrović vlasnik sinoć su potvrdili da je on nastradao u nesreći, ali nisu želeli da govore o detaljima.

Preživeo nesreću 2005. godine

Petrović je bio strastveni ljubitelj letenja, o čemu svedoče brojne fotografije na njegovom Fejsbuk profilu. Tokom majskih poplava snimao je iz vazduha kritično požarevačko po

dručje i tako pomagao. Iza sebe je ostavio suprugu, ćerke i unuke.

Zoran Petrović upravljao je letelicom generalne avijacije „pajper-28-140C čeroki“, registarske oznake YU-DMY. Ovaj privatni avion je proizveden 1965. i baziran na sprotskom aerodromu „Kostolac“. Petrović je istim avionom 2005. godine već doživeo jednu avionsku nesreću, kada je sa još trojicom putnika pao u Dunav na putu za Tivat. Putnike je spasla posada broda koji je plovio nedaleko od mesta pada.

(Blic)

Komentari / 0

Ostavite komentar