БиХ међу највећим партнерима Србије

Специјални односи Републике Српске и Србије одређени су Дејтонским мировним споразумом и нису ни са каквом лошом намјером према цијелој БиХ, него с циљем јачања односа и сарадње са БиХ, рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Србија 17.04.2016 | 14:44
БиХ међу највећим партнерима Србије

Он је истакао да је БиХ, према свим показатељима, међу највећим партнерима Србије.

“На спољнополитичком плану БиХ и Србија имају добре односе и коректно сарађују. Није било великих проблема, осим у случају предлога резолуције о Сребреници у Савету безбедности УН. БиХ, пошто није имала став, није могла да буде присутна на заседању, али је шеф Мисије БиХ хтио да учествује”, рекао је Дачић за сарајевску ОБН телевизију.

Он сматра да је потребна толеранција између двије земље. “За односе у региону кључни су односи између БиХ, Србије и Хрватске и у том троуглу треба тражити све полуге и за добре односе и за могуће проблеме”, нагласио је Дачић.

Напомињући да су односи у региону бољи него што су били раније, он каже да, ипак, није задовољан њима, јер се показује да нисмо зрели као регион. “Док цијели свијет иде напред ми у региону смо сувише везани за прошлост”, појаснио је Дачић.

Коментаришући међустраначке односе у Републици Српској, он је навео да су се Влада Србије и држава Србија трудили да се не мијешају у одлучивање ко ће добити више гласова на изборима.

“Јединство политичких партија потребно је због будућности Републике Српске, БиХ, али и цијелог региона. И у БиХ и у Републици Српској направљена је политичка равнотежа у смислу политичких функција и свако даље усложњавање тих прилика иде у корист непријатељима Републике Српске и БиХ”, сматра Дачић.

Када је ријеч о Космету, према његовом мишљењу, то је жив процес и требало би наћи неко трајно рјешење.

(Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

лијан

17.04.2016 12:50

Дјокиц И ти социјалисти И промовисете социјалну правду????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

17.04.2016 13:08

Па логично Има ли ико битнији од комшије

ОДГОВОРИТЕ
Name

тб-дк

17.04.2016 16:16

Колило се сви ми бунули ми смо исти народ само разлиците религије, а проблем је и то сто говоримо исти језик и сваки се детаљ разумије јер да би се цовјек посвадјао с неким мора говорити исти језик.Умјесто да се дрзимо заједно ми тразимо пријатеље хиљадама километара од нас који немају ниста заједницко с овим народом осим супље прице ( религије).

Name

Крајисник

17.04.2016 13:50

Партнерство је на нацин да БиХ све купује ос Србије а Србија скоро ниста из БиХ. Исто је и са Хрватском. О Словенији да не прицам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

17.04.2016 14:14

Па љепо вам је Бакир реко,пазите ста радите. Инаце ,санкције. БиХ је сад за Србију Њемацка. Нема љутње,код нас долазе из Војводине ,раде за 400-500 марака. Није несто,ал имају спавање и храну бесплатно,тамо немају ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

галеб

18.04.2016 06:44

Нема напредка региону док једни само критикују друге а нико не цисти сопствено двористе и необрацунасе са сопственим криминалцима плацкасима и корупционасима .

ОДГОВОРИТЕ