BiH među najvećim partnerima Srbije

Specijalni odnosi Republike Srpske i Srbije određeni su Dejtonskim mirovnim sporazumom i nisu ni sa kakvom lošom namjerom prema cijeloj BiH, nego s ciljem jačanja odnosa i saradnje sa BiH, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Srbija 17.04.2016 | 14:44
BiH među najvećim partnerima Srbije

On je istakao da je BiH, prema svim pokazateljima, među najvećim partnerima Srbije.

“Na spoljnopolitičkom planu BiH i Srbija imaju dobre odnose i korektno sarađuju. Nije bilo velikih problema, osim u slučaju predloga rezolucije o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN. BiH, pošto nije imala stav, nije mogla da bude prisutna na zasedanju, ali je šef Misije BiH htio da učestvuje”, rekao je Dačić za sarajevsku OBN televiziju.

On smatra da je potrebna tolerancija između dvije zemlje. “Za odnose u regionu ključni su odnosi između BiH, Srbije i Hrvatske i u tom trouglu treba tražiti sve poluge i za dobre odnose i za moguće probleme”, naglasio je Dačić.

Napominjući da su odnosi u regionu bolji nego što su bili ranije, on kaže da, ipak, nije zadovoljan njima, jer se pokazuje da nismo zreli kao region. “Dok cijeli svijet ide napred mi u regionu smo suviše vezani za prošlost”, pojasnio je Dačić.

Komentarišući međustranačke odnose u Republici Srpskoj, on je naveo da su se Vlada Srbije i država Srbija trudili da se ne miješaju u odlučivanje ko će dobiti više glasova na izborima.

“Jedinstvo političkih partija potrebno je zbog budućnosti Republike Srpske, BiH, ali i cijelog regiona. I u BiH i u Republici Srpskoj napravljena je politička ravnoteža u smislu političkih funkcija i svako dalje usložnjavanje tih prilika ide u korist neprijateljima Republike Srpske i BiH”, smatra Dačić.

Kada je riječ o Kosmetu, prema njegovom mišljenju, to je živ proces i trebalo bi naći neko trajno rješenje.

(Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

lijan

17.04.2016 12:50

Djokic I ti socijalisti I promovisete socijalnu pravdu????

ODGOVORITE
Name

Miki

17.04.2016 13:08

Pa logično Ima li iko bitniji od komšije

ODGOVORITE
Name

tb-dk

17.04.2016 16:16

Kolilo se svi mi bunuli mi smo isti narod samo razlicite religije, a problem je i to sto govorimo isti jezik i svaki se detalj razumije jer da bi se covjek posvadjao s nekim mora govoriti isti jezik.Umjesto da se drzimo zajedno mi trazimo prijatelje hiljadama kilometara od nas koji nemaju nista zajednicko s ovim narodom osim suplje price ( religije).

Name

Krajisnik

17.04.2016 13:50

Partnerstvo je na nacin da BiH sve kupuje os Srbije a Srbija skoro nista iz BiH. Isto je i sa Hrvatskom. O Sloveniji da ne pricam.

ODGOVORITE
Name

Kiki

17.04.2016 14:14

Pa ljepo vam je Bakir reko,pazite sta radite. Inace ,sankcije. BiH je sad za Srbiju Njemacka. Nema ljutnje,kod nas dolaze iz Vojvodine ,rade za 400-500 maraka. Nije nesto,al imaju spavanje i hranu besplatno,tamo nemaju nista.

ODGOVORITE
Name

galeb

18.04.2016 06:44

Nema napredka regionu dok jedni samo kritikuju druge a niko ne cisti sopstveno dvoriste i neobracunase sa sopstvenim kriminalcima plackasima i korupcionasima .

ODGOVORITE