"Зацементирани" Евролига и Еврокуп!

На доделу чека један "вајлд кард" за Евролигу и пет за Еврокуп, све остало је познато. Као што је најављено, АБА лиги "1+3", а можда и "1+4" места.

Кошарка 13.04.2016 | 17:00
"Зацементирани" Евролига и Еврокуп!

Клубови носиоци "А" лиценци на састанку у понедељак су утврдили коначан предлог структуре и формата Евролиге и Еврокупа за наредне сезоне.

Потврђено је да ће међу 16 учесника Евролиге бити 11 потписника десетогодишњег уговора (Реал, Барселона, Лаборал, ЦСКА, Макаби, Ефес, Фенербахче, Олимпијакос, Панатинаикос, Армани, Жалгирис), победник Еврокупа и на основу једногодишње "Б" лиценце по један клуб из шпанске, немачке, ВТБ и АБА лиге.

Шпанци ће на "Б" лиценцу, односно на гарантованог четвртог учесника, сачекати сезону 2017/18, а у предстојећој сезони ће за то место бити додељен "вајлд кард".

Регуларни део сезоне играће се по двоструком бод систему (30 кола), након чега - као до сада - следи четвртфинале плеј-офа у три добијене утакмице и Фајнал фор.

На састанку је било речи и о проширењу Евролиге, али о томе у саопштењу нема конкретнијих информација.

За трофеј Еврокупа и пласман у Евролигу надметаће се 24 тима.

По пласману у домаћем такмичењу, три клуба даће Шпанија, ВТБ и АБА лига, док Немачка може да рачуна на два представника.

Посебне договоре о учешћу - због тога што су лиге у њиховим земљама стале на страну ФИБА и њене "Лиге шампиона" - постигли су грчки АЕК, израелски Хапоел Јерусалим, италијански Сасари, Тренто и Ређо Емилија, литвански Лијетувос Ритас, пољски Стелмет и турски Галатасарај.

Преосталих пет места биће попуњено путем специјалних позивница, за које тренутно фигурира двоцифрен број кандидата из Белгије, Француске, Италије, Литваније, Турске, Украјине, Велике Британије, али и из АБА лиге.

Еврокуп ће се у првој фази играти у четири групе од по шест тимова, следи Топ 16 фаза са четири групе по четири тима, а четвртфинале, полуфинале и финале играће се по плеј-оф принципу, у две добијене утакмице.

Све одлуке прослеђене су на усвајање деоничарима "ЕЦА" ("Еуролеагуе Цоммерциал Ассетс"), чији састанак ће бити одржан 29. априла у Лондону.

Из седишта Евролиге осврнули су се на претње ФИБА Европе и појединих националних савеза, изречене клубовима који су се определили да играју Еврокуп. Речено је да се свако приморавање клубова да играју одређено такмичење коси са законима Европске уније и да ће Евролига стати у њихову заштиту.

Коментари / 0

Оставите коментар