"Zacementirani" Evroliga i Evrokup!

Na dodelu čeka jedan "vajld kard" za Evroligu i pet za Evrokup, sve ostalo je poznato. Kao što je najavljeno, ABA ligi "1+3", a možda i "1+4" mesta.

Košarka 13.04.2016 | 17:00
"Zacementirani" Evroliga i Evrokup!

Klubovi nosioci "A" licenci na sastanku u ponedeljak su utvrdili konačan predlog strukture i formata Evrolige i Evrokupa za naredne sezone.

Potvrđeno je da će među 16 učesnika Evrolige biti 11 potpisnika desetogodišnjeg ugovora (Real, Barselona, Laboral, CSKA, Makabi, Efes, Fenerbahče, Olimpijakos, Panatinaikos, Armani, Žalgiris), pobednik Evrokupa i na osnovu jednogodišnje "B" licence po jedan klub iz španske, nemačke, VTB i ABA lige.

Španci će na "B" licencu, odnosno na garantovanog četvrtog učesnika, sačekati sezonu 2017/18, a u predstojećoj sezoni će za to mesto biti dodeljen "vajld kard".

Regularni deo sezone igraće se po dvostrukom bod sistemu (30 kola), nakon čega - kao do sada - sledi četvrtfinale plej-ofa u tri dobijene utakmice i Fajnal for.

Na sastanku je bilo reči i o proširenju Evrolige, ali o tome u saopštenju nema konkretnijih informacija.

Za trofej Evrokupa i plasman u Evroligu nadmetaće se 24 tima.

Po plasmanu u domaćem takmičenju, tri kluba daće Španija, VTB i ABA liga, dok Nemačka može da računa na dva predstavnika.

Posebne dogovore o učešću - zbog toga što su lige u njihovim zemljama stale na stranu FIBA i njene "Lige šampiona" - postigli su grčki AEK, izraelski Hapoel Jerusalim, italijanski Sasari, Trento i Ređo Emilija, litvanski Lijetuvos Ritas, poljski Stelmet i turski Galatasaraj.

Preostalih pet mesta biće popunjeno putem specijalnih pozivnica, za koje trenutno figurira dvocifren broj kandidata iz Belgije, Francuske, Italije, Litvanije, Turske, Ukrajine, Velike Britanije, ali i iz ABA lige.

Evrokup će se u prvoj fazi igrati u četiri grupe od po šest timova, sledi Top 16 faza sa četiri grupe po četiri tima, a četvrtfinale, polufinale i finale igraće se po plej-of principu, u dve dobijene utakmice.

Sve odluke prosleđene su na usvajanje deoničarima "ECA" ("Euroleague Commercial Assets"), čiji sastanak će biti održan 29. aprila u Londonu.

Iz sedišta Evrolige osvrnuli su se na pretnje FIBA Evrope i pojedinih nacionalnih saveza, izrečene klubovima koji su se opredelili da igraju Evrokup. Rečeno je da se svako primoravanje klubova da igraju određeno takmičenje kosi sa zakonima Evropske unije i da će Evroliga stati u njihovu zaštitu.

Komentari / 0

Ostavite komentar