ФЕД Куп: Србија - Белгија 1:1 након првог дана!

Александра Крунић пружила одличну партију и победила боље рангирану Кирстен Флипкенс. Белгија преко своје најбоље играчице Јанине Викмајер изједначила резултат у дворани "Александар Николић".

Тенис 17.04.2016 | 00:00
ФЕД Куп: Србија - Белгија 1:1 након првог дана!

Александра Крунић - Кирстен Флипкенс 6:4, 7:6 (10:8), за вођство Србије против Белгије у мечу за опстанак у Светској групи Фед купа!

Можда неочекиван, али утолико вреднији поен је то био за Србију.

Крунић је најбоље партије у каријери пружила играјући за репрезентацију, прво у дублу, па у синглу, а тај тренд наставио се и у суботу поподне у београдској дворани "Александар Николић".

Флипкенс је као 60. тенисерка света била фаворит, али најбоље рангирана играчица у актуелном српском тиму (120) није била импресионирана и већ у првом гему је направила брејк, који је без икаквих проблема задржала до краја сета - 6:4.

Други део меча био је знатно бурнији.

Белгијанка је два пута долазила до брејка предности, а Александра врло брзо узвраћала, тако да је сет ушао у неизвесну завршницу.

Флипкенс је при резултату 5:5 направила серију неизнуђених грешака и Крунић је добила брејк као "на тацни". Повела је у идеалном тренутку (6:5), дошла у позицију да сервира за меч, али није могло да се заврши баш тако глатко.

Када се нашла на два поена од победе (30:0), почела је да греши, противница је заиграла агресивније и прецизније и после једне спашене брејк лопте, ипак је морао да се игра "тај брејк".

Крунић је у гему одлуке повела 5:2, директно направивши само један поен - за све остало је било довољно да држи лоптицу у игри и чека грешке Флипкенс. Онда је уследио нови пад и преокрет на 5:6, па борба нерава, две одбрањене сет лопте и "егал" до резултата 8:8.

Девети поен је наша тенисерка освојила захваљујући снажној форхенд паралели, Кирстен Флипкенс потом је начинила своју 37. неизнуђену грешку и малобројна публика у бившем "Пиониру" устала је да поздрави сјајну Александру Крунић!

"Психички је био јако тежак меч, глава ми је пулсирала и јуче и данас...", није крила да је имала трему, у изјави за РТС одмах након победе.

"Добро је што нисам првог дана играла против Викмајер. Флипкенс ми је пружила прилику да ухватим ритам. Ова победа ће ми много значити за сутра. Хвала и публици, рекли су нам да је ушло само 150 људи, али мислим да их ипак има много више".

Недавно постављена шљака је изузетно мекана, тако да је Белгијанка у првом сету имала неугодно "укопавање" ноге и пад на раме.

"Не могу да се плашим (повреде). Физичка снага не може да буде моја предност, могу да се уздам само у ноге", прокоментарисала је водећа српска тенисерка у дуелу са Белгијом.

Белгија преко своје најбоље играчице Јанине Викмајер изједначила резултат у дворани "Александар Николић".

Јована Јакшић већим делом меча је играла као да је од Јанине Викмајер на WТА листи не раздвајају 143 места, али мањак тако јаких тестова у каријери учинио је своје.

Двадесетдвогодишња Београђанка (185. на свету) поражена је резултатом 5:7, 0:6, тако да је Белгија изједначила укупан резултат на 1:1, након вођства које је Србији донела Александра Крунић.

Борба за опстанак у Светској групи Фед купа наставља се у недељу од 13 часова, када ће играти Крунић - Викмајер, па Јакшић - Кирстен Флипкенс. Ако нико не освоји три поена, победника ће одлучити дубл партија.

Не треба изгубити из вида да селектор Татјана Јечменица за ову акцију није могла да рачуна на три тенисерке из светског врха, па је због тога Јакшићева дошла у ситуацију да одмери снаге са играчицом какву ретко кад има наспрам себе на турнирима.

Јована је током 2015. одиграла само три меча против играчица из Топ 100 (ове године још ниједан), а последње победе над некима од њих остварила је тачно пре две године на турниру у Монтереју.

С обзиром на све то, пружила је јак отпор Јанини Викмајер, наравно пре свега у првом сету, када јој је мало недостајало да избори "тај брејк".

Јакшић је у последњем тренутку вратила брејк и са 3:5 изједначила на 5:5, да би је агресивна Белгијанка одмах вратила у подређени положај, вођством од 5:6.

Српска репрезентативка била је принуђена да још једном проба да узме гем на сервис противнице и за то је имала чак три прилике. Међутим, Флипкенс је у веома дугом гему проналазила праве ударце када год се нашла у критичној ситуацији.

Један за нијансу предуг бекхенд слајс и потом јак сервис Викмајер одлучили су 12. гем - 5:7.

Начин на који је изгубила први сет утицао је на Јовану да у наставку одигра нешто слабије, што је противница спремно дочекала и брзо ставила тачку на меч.

"Није крај. Алекс је добила први меч, одиграла је фантастично. Ако будем играла и у недељу против Флипкенс, биће ми потребна другачија тактика, јер је Јанина много офанзивнија играчица. Позивам публику да нас у недељу подржи у још већем броју. Жао ми је што нисам успела да нам донесем нови поен, имала сам шансе...", изјавила је Јована Јакшић за РТС.

Коментари / 0

Оставите коментар