FED Kup: Srbija - Belgija 1:1 nakon prvog dana!

Aleksandra Krunić pružila odličnu partiju i pobedila bolje rangiranu Kirsten Flipkens. Belgija preko svoje najbolje igračice Janine Vikmajer izjednačila rezultat u dvorani "Aleksandar Nikolić".

Tenis 17.04.2016 | 00:00
FED Kup: Srbija - Belgija 1:1 nakon prvog dana!

Aleksandra Krunić - Kirsten Flipkens 6:4, 7:6 (10:8), za vođstvo Srbije protiv Belgije u meču za opstanak u Svetskoj grupi Fed kupa!

Možda neočekivan, ali utoliko vredniji poen je to bio za Srbiju.

Krunić je najbolje partije u karijeri pružila igrajući za reprezentaciju, prvo u dublu, pa u singlu, a taj trend nastavio se i u subotu popodne u beogradskoj dvorani "Aleksandar Nikolić".

Flipkens je kao 60. teniserka sveta bila favorit, ali najbolje rangirana igračica u aktuelnom srpskom timu (120) nije bila impresionirana i već u prvom gemu je napravila brejk, koji je bez ikakvih problema zadržala do kraja seta - 6:4.

Drugi deo meča bio je znatno burniji.

Belgijanka je dva puta dolazila do brejka prednosti, a Aleksandra vrlo brzo uzvraćala, tako da je set ušao u neizvesnu završnicu.

Flipkens je pri rezultatu 5:5 napravila seriju neiznuđenih grešaka i Krunić je dobila brejk kao "na tacni". Povela je u idealnom trenutku (6:5), došla u poziciju da servira za meč, ali nije moglo da se završi baš tako glatko.

Kada se našla na dva poena od pobede (30:0), počela je da greši, protivnica je zaigrala agresivnije i preciznije i posle jedne spašene brejk lopte, ipak je morao da se igra "taj brejk".

Krunić je u gemu odluke povela 5:2, direktno napravivši samo jedan poen - za sve ostalo je bilo dovoljno da drži lopticu u igri i čeka greške Flipkens. Onda je usledio novi pad i preokret na 5:6, pa borba nerava, dve odbranjene set lopte i "egal" do rezultata 8:8.

Deveti poen je naša teniserka osvojila zahvaljujući snažnoj forhend paraleli, Kirsten Flipkens potom je načinila svoju 37. neiznuđenu grešku i malobrojna publika u bivšem "Pioniru" ustala je da pozdravi sjajnu Aleksandru Krunić!

"Psihički je bio jako težak meč, glava mi je pulsirala i juče i danas...", nije krila da je imala tremu, u izjavi za RTS odmah nakon pobede.

"Dobro je što nisam prvog dana igrala protiv Vikmajer. Flipkens mi je pružila priliku da uhvatim ritam. Ova pobeda će mi mnogo značiti za sutra. Hvala i publici, rekli su nam da je ušlo samo 150 ljudi, ali mislim da ih ipak ima mnogo više".

Nedavno postavljena šljaka je izuzetno mekana, tako da je Belgijanka u prvom setu imala neugodno "ukopavanje" noge i pad na rame.

"Ne mogu da se plašim (povrede). Fizička snaga ne može da bude moja prednost, mogu da se uzdam samo u noge", prokomentarisala je vodeća srpska teniserka u duelu sa Belgijom.

Belgija preko svoje najbolje igračice Janine Vikmajer izjednačila rezultat u dvorani "Aleksandar Nikolić".

Jovana Jakšić većim delom meča je igrala kao da je od Janine Vikmajer na WTA listi ne razdvajaju 143 mesta, ali manjak tako jakih testova u karijeri učinio je svoje.

Dvadesetdvogodišnja Beograđanka (185. na svetu) poražena je rezultatom 5:7, 0:6, tako da je Belgija izjednačila ukupan rezultat na 1:1, nakon vođstva koje je Srbiji donela Aleksandra Krunić.

Borba za opstanak u Svetskoj grupi Fed kupa nastavlja se u nedelju od 13 časova, kada će igrati Krunić - Vikmajer, pa Jakšić - Kirsten Flipkens. Ako niko ne osvoji tri poena, pobednika će odlučiti dubl partija.

Ne treba izgubiti iz vida da selektor Tatjana Ječmenica za ovu akciju nije mogla da računa na tri teniserke iz svetskog vrha, pa je zbog toga Jakšićeva došla u situaciju da odmeri snage sa igračicom kakvu retko kad ima naspram sebe na turnirima.

Jovana je tokom 2015. odigrala samo tri meča protiv igračica iz Top 100 (ove godine još nijedan), a poslednje pobede nad nekima od njih ostvarila je tačno pre dve godine na turniru u Montereju.

S obzirom na sve to, pružila je jak otpor Janini Vikmajer, naravno pre svega u prvom setu, kada joj je malo nedostajalo da izbori "taj brejk".

Jakšić je u poslednjem trenutku vratila brejk i sa 3:5 izjednačila na 5:5, da bi je agresivna Belgijanka odmah vratila u podređeni položaj, vođstvom od 5:6.

Srpska reprezentativka bila je prinuđena da još jednom proba da uzme gem na servis protivnice i za to je imala čak tri prilike. Međutim, Flipkens je u veoma dugom gemu pronalazila prave udarce kada god se našla u kritičnoj situaciji.

Jedan za nijansu predug bekhend slajs i potom jak servis Vikmajer odlučili su 12. gem - 5:7.

Način na koji je izgubila prvi set uticao je na Jovanu da u nastavku odigra nešto slabije, što je protivnica spremno dočekala i brzo stavila tačku na meč.

"Nije kraj. Aleks je dobila prvi meč, odigrala je fantastično. Ako budem igrala i u nedelju protiv Flipkens, biće mi potrebna drugačija taktika, jer je Janina mnogo ofanzivnija igračica. Pozivam publiku da nas u nedelju podrži u još većem broju. Žao mi je što nisam uspela da nam donesem novi poen, imala sam šanse...", izjavila je Jovana Jakšić za RTS.

Komentari / 0

Ostavite komentar