Дуг три министарства скоро 17 милиона КМ

Неизмирене обавезе за претходну годину у само три министарства Републике Српске износе скоро 17 милиона конвертибилних марака – подаци су Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске. 

Република Српска 16.04.2016 | 19:02
Дуг три министарства скоро 17 милиона КМ

Економисти тврде – Влада је пала на испиту планирања буџета, неопходан је ребаланс. Осим тога, уочавају и мањкавости у извјештају.

Мишљење са резервом главног ревизора Српске за сада су добили Министарство здравља, Министарство за избјегла и расељена лица, те Министарство трговине и туризма.

Рупа у њиховом буџету омјера је нешто мање од 17 милиона марака.

Конкретно:

Министарство здравља Републике Српске највише дугује. Ревизорски извјештај показује да од укупно исказаних обавеза у износу од 25.857.082 КМ ово Министарство није измирило обавезе у износу од 10.849.124 КМ.

Други дужник је Министарство за избјегла и расељена лица које до датума израде финансијских извјештаја (29.02.2016. године) није измирило доспјеле обавезе у износу од 4.546.174 КМ.

Посљедње, али никако безначајно на листи дужника је Министарство трговине и туризма које дугује 1.196.661 КМ.

Неопходан је ребаланс буџета, тврде економисти.

"Када год се овако нешто деси, нормално би било да се изврши ребаланс буџета. Да се констатује да приходи по министарствима нису остварени, па се ни трошкови не могу планирати у оном износу како је то било у децембру 2015. када је доњет Закон о буџету за сљедећу годину", сматра економски аналитичар Зоран Павловић.

Осим огромних дугова, Павловић је каже увидом у извјештаје уочио и одређене неправилности које би требало да постану предмет истраге правосудних институција.

"Ради се о односима у Министарству здравља и потраживањима од Фонда и Фонда од Министарства здравља, гдје се додатно појављује скоро 400.000 КМ негативног резултата. То значи да се буџет реализује тако да се повећава дефицит буџета и да ће то додатно да оптерети резултате пословања и рада саме Владе. Потребно је извјештаје упутити истражним органима" каже Павловић.

Мањак пара у каси Српске на сцену је изњедрио и све чешћа пребацивања одговорности са једног на друго министарство. На крају колоне и једини кривац је испоставља се - Министарство финансија. Павловић објашњава да је одговорност на свима, а да тренутна ситација показује или да координација унутар Владе није добра или да свако ради оно што мисли да најбоље зна, небитно да ли је реално и могуће.

БН телевизија

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Јадно

16.04.2016 17:38

Држава је највећи дужник фирмама за робу, радове и услуге. Истовремено државне фирме и институције су највећи дужници за порезе и доприносе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

17.04.2016 04:17

Немју више од кога намирити,грађане су вец изврнули наопацке.Сад нека тразе од оних 20 так фирми сто су све тендере добијали последњих 15 година,код њих је наса лова.Могу и од ових сто приредјују игре на срецу и они су узели милијарде,све паре су узели највеци холоси са криминалним досјеима.У који год локал удјете у Бања Луци свуда су монитори са којекаквим куглицама,клађење на све живо,апаратии још интернет клађење,па ти контролиши дјете. Сви коцкају,од 9-99 година,инспекторима приређивачи игара објашњавају како то функционише,они појма немају и неце да имају јер имају своју пикслу.То су милиони на дневном нивоу,а пореска се хвали наплатом пореза од 16 милиона,колико се коцка у овој дрзави то би требали наплатити за 20 дана.Е сад кад нема пара ударили сте по поштанским сандучићима са опоменама за смеће,струју,воду...нема пара,мозете нам само гаце скинути и наставити са оним сто нам радите годинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

17.04.2016 05:22

Реците истину народу вец једном, банкрот Републике Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално стање

17.04.2016 07:12

Наси политицари се бусају у прса а немају пребијене паре у будзету. Зато је све сто казу супља прица. Ако ММФ не посуди нема ни за камате!?

ОДГОВОРИТЕ