Dug tri ministarstva skoro 17 miliona KM

Neizmirene obaveze za prethodnu godinu u samo tri ministarstva Republike Srpske iznose skoro 17 miliona konvertibilnih maraka – podaci su Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske. 

Republika Srpska 16.04.2016 | 19:02
Dug tri ministarstva skoro 17 miliona KM

Ekonomisti tvrde – Vlada je pala na ispitu planiranja budžeta, neophodan je rebalans. Osim toga, uočavaju i manjkavosti u izvještaju.

Mišljenje sa rezervom glavnog revizora Srpske za sada su dobili Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica, te Ministarstvo trgovine i turizma.

Rupa u njihovom budžetu omjera je nešto manje od 17 miliona maraka.

Konkretno:

Ministarstvo zdravlja Republike Srpske najviše duguje. Revizorski izvještaj pokazuje da od ukupno iskazanih obaveza u iznosu od 25.857.082 KM ovo Ministarstvo nije izmirilo obaveze u iznosu od 10.849.124 KM.

Drugi dužnik je Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica koje do datuma izrade finansijskih izvještaja (29.02.2016. godine) nije izmirilo dospjele obaveze u iznosu od 4.546.174 KM.

Posljednje, ali nikako beznačajno na listi dužnika je Ministarstvo trgovine i turizma koje duguje 1.196.661 KM.

Neophodan je rebalans budžeta, tvrde ekonomisti.

"Kada god se ovako nešto desi, normalno bi bilo da se izvrši rebalans budžeta. Da se konstatuje da prihodi po ministarstvima nisu ostvareni, pa se ni troškovi ne mogu planirati u onom iznosu kako je to bilo u decembru 2015. kada je donjet Zakon o budžetu za sljedeću godinu", smatra ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Osim ogromnih dugova, Pavlović je kaže uvidom u izvještaje uočio i određene nepravilnosti koje bi trebalo da postanu predmet istrage pravosudnih institucija.

"Radi se o odnosima u Ministarstvu zdravlja i potraživanjima od Fonda i Fonda od Ministarstva zdravlja, gdje se dodatno pojavljuje skoro 400.000 KM negativnog rezultata. To znači da se budžet realizuje tako da se povećava deficit budžeta i da će to dodatno da optereti rezultate poslovanja i rada same Vlade. Potrebno je izvještaje uputiti istražnim organima" kaže Pavlović.

Manjak para u kasi Srpske na scenu je iznjedrio i sve češća prebacivanja odgovornosti sa jednog na drugo ministarstvo. Na kraju kolone i jedini krivac je ispostavlja se - Ministarstvo finansija. Pavlović objašnjava da je odgovornost na svima, a da trenutna sitacija pokazuje ili da koordinacija unutar Vlade nije dobra ili da svako radi ono što misli da najbolje zna, nebitno da li je realno i moguće.

BN televizija

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Jadno

16.04.2016 17:38

Država je najveći dužnik firmama za robu, radove i usluge. Istovremeno državne firme i institucije su najveći dužnici za poreze i doprinose.

ODGOVORITE
Name

Joja

17.04.2016 04:17

Nemju više od koga namiriti,građane su vec izvrnuli naopacke.Sad neka traze od onih 20 tak firmi sto su sve tendere dobijali poslednjih 15 godina,kod njih je nasa lova.Mogu i od ovih sto priredjuju igre na srecu i oni su uzeli milijarde,sve pare su uzeli najveci holosi sa kriminalnim dosjeima.U koji god lokal udjete u Banja Luci svuda su monitori sa kojekakvim kuglicama,klađenje na sve živo,aparatii još internet klađenje,pa ti kontroliši djete. Svi kockaju,od 9-99 godina,inspektorima priređivači igara objašnjavaju kako to funkcioniše,oni pojma nemaju i nece da imaju jer imaju svoju pikslu.To su milioni na dnevnom nivou,a poreska se hvali naplatom poreza od 16 miliona,koliko se kocka u ovoj drzavi to bi trebali naplatiti za 20 dana.E sad kad nema para udarili ste po poštanskim sandučićima sa opomenama za smeće,struju,vodu...nema para,mozete nam samo gace skinuti i nastaviti sa onim sto nam radite godinama.

ODGOVORITE
Name

Xl

17.04.2016 05:22

Recite istinu narodu vec jednom, bankrot Republike Srpske

ODGOVORITE
Name

realno stanje

17.04.2016 07:12

Nasi politicari se busaju u prsa a nemaju prebijene pare u budzetu. Zato je sve sto kazu suplja prica. Ako MMF ne posudi nema ni za kamate!?

ODGOVORITE