Срби најављују блокаду прелаза на Космету

Градоначелници четири општине са севера Косова оценили су данас најаву Приштине да ће бити онемогућено кретање преко административних прелаза са српским личним картама као претњу насиљем и најавили блокаду прелаза Јариње и Брњак ако до тога дође.

Србија 16.04.2016 | 18:37
Срби најављују блокаду прелаза на Космету

"Срби са севера Косова и Метохије неће дозволити да буду затворени у гето и упозоравају да ће, уколико не буде могуће да се преко Јариња и Брњака пређе са личним картама које је издала Република Србија, блокирати те административне прелазе", наводи се у саопштењу градоначелника Северне Косовске Митровице, Зубиног Потока, Лепосавића и Звечана.

Они су позвали Приштину да са Србима са севера Косова и Метохије не разговара језиком насиља, већ да проблеме решава дијалогом.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је раније данас да Влада Србије ради на решавању проблема са личним картама на Косову и Метохији и да ће то бити тема састанка у понедељак или уторак у Бриселу.

"Решавамо то, мислим да ће бити састанак већ у понедељак или уторак у Бриселу, радимо на томе", кратко је рекао Вучић, на питање да прокоментарише вест да ће свим лицима која поседују српске личне карте градова са Косова од 18. априла бити забрањен улазак на Косово, као и излазак из њега.

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је претходно данас да Срби на Косову и Метохији не треба да стрепе због најава Приштине да ће им бити ускраћено право на слободно кретање са српским личним картама и поручила да очекује да се тај проблем реши у уторак, на састанку у Бриселу.

Канцеларија је такође саопштила да је, поводом те једностране и ничим изазване претње, алармирала све релевантне кругове у међународној заједници.

"Слобода кретања је минимални услов нормализације односа. Од Европске уније добили смо уверавања да неће бити дозвољени једнострани акти који за циљ имају и ометање изборног процеса 24. априла, и очекујемо да ће проблем бити решен у уторак на састанку у Бриселу", наводи се у саопштењу.

Република Србија је конструктиван члан међународне заједнице и гарант стабилности у региону, али неће дозволити да било ко ограничава слободу кретања Срба на Косову и Метохији или да на било који начин угрози безбедност наших грађана, истакла је Канцеларија за КиМ.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

yугословен

16.04.2016 16:56

Сиптари су увијек били п..ке покусајте да не буде страдања они су у бивсој YУГИ само продавали коспе и колаце то неце да ради то је такав народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.16.Април.2016

16.04.2016 17:38

Шиптари никад нису радили колико ја знам.Деведесет посто имају купљене дипломе у,Албанији.Тосу нај већи паразити,Србија је увек имдавала и шаком и капомасада хоћу државу.Тито им је дао да раде шта хоћу у,Србији.Србија није контролисала шиптарски наталитет.Питам се дали,србија контролише њихов наталитет у,Београду,Нишу,Крагујевцу и осталим градовима,Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Недјо

16.04.2016 21:40

Добро јутро Недјо,сад је 2016год....са малим закасњењем???

ОДГОВОРИТЕ
Name

дамир

17.04.2016 09:05

јел опет балвани на путу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

17.04.2016 15:52

Сами смо себи криви сто нам стока поставља услове

ОДГОВОРИТЕ