Srbi najavljuju blokadu prelaza na Kosmetu

Gradonačelnici četiri opštine sa severa Kosova ocenili su danas najavu Prištine da će biti onemogućeno kretanje preko administrativnih prelaza sa srpskim ličnim kartama kao pretnju nasiljem i najavili blokadu prelaza Jarinje i Brnjak ako do toga dođe.

Srbija 16.04.2016 | 18:37
Srbi najavljuju blokadu prelaza na Kosmetu

"Srbi sa severa Kosova i Metohije neće dozvoliti da budu zatvoreni u geto i upozoravaju da će, ukoliko ne bude moguće da se preko Jarinja i Brnjaka pređe sa ličnim kartama koje je izdala Republika Srbija, blokirati te administrativne prelaze", navodi se u saopštenju gradonačelnika Severne Kosovske Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana.

Oni su pozvali Prištinu da sa Srbima sa severa Kosova i Metohije ne razgovara jezikom nasilja, već da probleme rešava dijalogom.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da Vlada Srbije radi na rešavanju problema sa ličnim kartama na Kosovu i Metohiji i da će to biti tema sastanka u ponedeljak ili utorak u Briselu.

"Rešavamo to, mislim da će biti sastanak već u ponedeljak ili utorak u Briselu, radimo na tome", kratko je rekao Vučić, na pitanje da prokomentariše vest da će svim licima koja poseduju srpske lične karte gradova sa Kosova od 18. aprila biti zabranjen ulazak na Kosovo, kao i izlazak iz njega.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je prethodno danas da Srbi na Kosovu i Metohiji ne treba da strepe zbog najava Prištine da će im biti uskraćeno pravo na slobodno kretanje sa srpskim ličnim kartama i poručila da očekuje da se taj problem reši u utorak, na sastanku u Briselu.

Kancelarija je takođe saopštila da je, povodom te jednostrane i ničim izazvane pretnje, alarmirala sve relevantne krugove u međunarodnoj zajednici.

"Sloboda kretanja je minimalni uslov normalizacije odnosa. Od Evropske unije dobili smo uveravanja da neće biti dozvoljeni jednostrani akti koji za cilj imaju i ometanje izbornog procesa 24. aprila, i očekujemo da će problem biti rešen u utorak na sastanku u Briselu", navodi se u saopštenju.

Republika Srbija je konstruktivan član međunarodne zajednice i garant stabilnosti u regionu, ali neće dozvoliti da bilo ko ograničava slobodu kretanja Srba na Kosovu i Metohiji ili da na bilo koji način ugrozi bezbednost naših građana, istakla je Kancelarija za KiM.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

yugosloven

16.04.2016 16:56

Siptari su uvijek bili p..ke pokusajte da ne bude stradanja oni su u bivsoj YUGI samo prodavali kospe i kolace to nece da radi to je takav narod.

ODGOVORITE
Name

Neđo.16.April.2016

16.04.2016 17:38

Šiptari nikad nisu radili koliko ja znam.Devedeset posto imaju kupljene diplome u,Albaniji.Tosu naj veći paraziti,Srbija je uvek imdavala i šakom i kapomasada hoću državu.Tito im je dao da rade šta hoću u,Srbiji.Srbija nije kontrolisala šiptarski natalitet.Pitam se dali,srbija kontroliše njihov natalitet u,Beogradu,Nišu,Kragujevcu i ostalim gradovima,Srbije.

ODGOVORITE
Name

re Nedjo

16.04.2016 21:40

Dobro jutro Nedjo,sad je 2016god....sa malim zakasnjenjem???

ODGOVORITE
Name

damir

17.04.2016 09:05

jel opet balvani na putu

ODGOVORITE
Name

Md

17.04.2016 15:52

Sami smo sebi krivi sto nam stoka postavlja uslove

ODGOVORITE