Постоји консензус о евроинтеграцијама

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је у Братислави да у БиХ постоји општи консензус између сва три конститутивна народа и у оба ентитета у вези са спровођењем реформи и европским интеграцијама.

Босна и Херцеговина 16.04.2016 | 14:20
Постоји консензус о евроинтеграцијама

Црнадак је учествовао на сесији под називом "Западни Балкан усред миграцијске кризе: Потреба за новим стратешким приступом", у оквиру тродневног глобалног безбједносног форума "ГЛОБСЕК 2016" који је јуче почео у Словачкој, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Он је нагласио да је реакција земаља Европске уније, након подношења апликације за чланство БиХ у ЕУ 15. фебруара, позитивна, те да очекује да ће се након постизања напретка у спровођењу Реформске агенде и у процесу прилагођавања ССП-а, интеграциони процес наставити интензивније.

Црнадак је рекао и да је подношење апликације за чланство у ЕУ резултат досадашњих напора у спровођењу реформи у БиХ. У том смислу велику подршку БиХ представља нови приступ ЕУ који потпуно уважава уставну структуру БиХ, улогу Републике Српске и Федерације БиХ, као и нижих нивоа власти.

Он је нагласио да је регионална сарадња један од приоритета спољне политике БиХ, будући да, уколико је успјешна, регионална сарадња доприноси стварању стабилног и сигурног окружења. Она је један од основних предуслова привредног развоја и врло добра припрема за будуће дјеловање унутар Европске уније.

Црнадак је додао да су земље региона препознале изазове данашњице и да предузимају заједничке напоре за њихово рјешавање, те да су активне и у паневропском дискурсу, сарадњом кроз организације као што су ОЕБС и Савјет Европе.

Он се данас на маргинама форума састао са америчким сенатором Кристофером Мурфијем са којим је разговарао о ситуацији у БиХ и на Западном Балкану.

Учешће на форуму министар Црнадак наставља састанцима са министром спољних послова Литваније Линасом Линкевичиусом, министром одбране Грузије Тинатин Кидашели, политичким директором Министарства спољних послова Израела Алоном Усхпизом и другим високим званичницима. 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Зивјела СФРЈ

16.04.2016 20:44

Јаког министра нема ста да се дода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

20.04.2016 18:53

Овај само путује са једног на други континет. Превазишао је Алкалаја. Какве користи има од тога, Бог ће га знати.

ОДГОВОРИТЕ