Postoji konsenzus o evrointegracijama

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je u Bratislavi da u BiH postoji opšti konsenzus između sva tri konstitutivna naroda i u oba entiteta u vezi sa sprovođenjem reformi i evropskim integracijama.

Bosna i Hercegovina 16.04.2016 | 14:20
Postoji konsenzus o evrointegracijama

Crnadak je učestvovao na sesiji pod nazivom "Zapadni Balkan usred migracijske krize: Potreba za novim strateškim pristupom", u okviru trodnevnog globalnog bezbjednosnog foruma "GLOBSEK 2016" koji je juče počeo u Slovačkoj, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

On je naglasio da je reakcija zemalja Evropske unije, nakon podnošenja aplikacije za članstvo BiH u EU 15. februara, pozitivna, te da očekuje da će se nakon postizanja napretka u sprovođenju Reformske agende i u procesu prilagođavanja SSP-a, integracioni proces nastaviti intenzivnije.

Crnadak je rekao i da je podnošenje aplikacije za članstvo u EU rezultat dosadašnjih napora u sprovođenju reformi u BiH. U tom smislu veliku podršku BiH predstavlja novi pristup EU koji potpuno uvažava ustavnu strukturu BiH, ulogu Republike Srpske i Federacije BiH, kao i nižih nivoa vlasti.

On je naglasio da je regionalna saradnja jedan od prioriteta spoljne politike BiH, budući da, ukoliko je uspješna, regionalna saradnja doprinosi stvaranju stabilnog i sigurnog okruženja. Ona je jedan od osnovnih preduslova privrednog razvoja i vrlo dobra priprema za buduće djelovanje unutar Evropske unije.

Crnadak je dodao da su zemlje regiona prepoznale izazove današnjice i da preduzimaju zajedničke napore za njihovo rješavanje, te da su aktivne i u panevropskom diskursu, saradnjom kroz organizacije kao što su OEBS i Savjet Evrope.

On se danas na marginama foruma sastao sa američkim senatorom Kristoferom Murfijem sa kojim je razgovarao o situaciji u BiH i na Zapadnom Balkanu.

Učešće na forumu ministar Crnadak nastavlja sastancima sa ministrom spoljnih poslova Litvanije Linasom Linkevičiusom, ministrom odbrane Gruzije Tinatin Kidašeli, političkim direktorom Ministarstva spoljnih poslova Izraela Alonom Ushpizom i drugim visokim zvaničnicima. 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Zivjela SFRJ

16.04.2016 20:44

Jakog ministra nema sta da se doda.

ODGOVORITE
Name

kameleon

20.04.2016 18:53

Ovaj samo putuje sa jednog na drugi kontinet. Prevazišao je Alkalaja. Kakve koristi ima od toga, Bog će ga znati.

ODGOVORITE