О личним картама у уторак у Бриселу

Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију саопштила је данас да очекује да ће проблем са личним картама тамошњих Срба бити решен у уторак, 19. априла на састанку у Бриселу, и да Срби не треба да стрепе да ће им слобода кретања бити ускраћена због најаве Приштине.

Србија 16.04.2016 | 14:00
О личним картама у уторак у Бриселу

"Од Европске уније смо добили уверавања да неће бити дозвољени једнострани акти који за циљ имају и ометање изборног процеса 24. априла, и очекујемо да ће проблем бити решен у уторак на састанку у Бриселу", пише у саопштењу.

Косовско Министарство за дијалог са Србијом одлучило је јуче да се од 18. априла не дозволи ни улазак ни излазак са Косова особама које имају личне карте Републике Србије.

"Срби на КИМ не треба да стрепе због најава Приштине да ће им бити ускраћено право на слободно кретање са српским личним картама", навела је Канцеларија у саопштењу.

Канцеларија је навела и да је поводом "те једностране и ничим изазване претње, алармирала све релевантне кругове у медјународној заједници", додавши да је слобода кретања минимални услов нормализације односа.

У саопштењу се указује и да Србија неће дозволити да било ко ограничава слободу кретања Срба на Косову или угрози њихову безбедност.

Премијер Србије Александар Вучић је раније данас у Нишу најавио да ће почетком наредне седмице у Бриселу разговарати с представницима Косова о проблему с личним картама тамошњих Срба.

"Радимо на томе. У понедељак или уторак имаћемо састанак у Бриселу", казао је Вучић новинарима.

Коментари / 0

Оставите коментар