O ličnim kartama u utorak u Briselu

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da očekuje da će problem sa ličnim kartama tamošnjih Srba biti rešen u utorak, 19. aprila na sastanku u Briselu, i da Srbi ne treba da strepe da će im sloboda kretanja biti uskraćena zbog najave Prištine.

Srbija 16.04.2016 | 14:00
O ličnim kartama u utorak u Briselu

"Od Evropske unije smo dobili uveravanja da neće biti dozvoljeni jednostrani akti koji za cilj imaju i ometanje izbornog procesa 24. aprila, i očekujemo da će problem biti rešen u utorak na sastanku u Briselu", piše u saopštenju.

Kosovsko Ministarstvo za dijalog sa Srbijom odlučilo je juče da se od 18. aprila ne dozvoli ni ulazak ni izlazak sa Kosova osobama koje imaju lične karte Republike Srbije.

"Srbi na KIM ne treba da strepe zbog najava Prištine da će im biti uskraćeno pravo na slobodno kretanje sa srpskim ličnim kartama", navela je Kancelarija u saopštenju.

Kancelarija je navela i da je povodom "te jednostrane i ničim izazvane pretnje, alarmirala sve relevantne krugove u medjunarodnoj zajednici", dodavši da je sloboda kretanja minimalni uslov normalizacije odnosa.

U saopštenju se ukazuje i da Srbija neće dozvoliti da bilo ko ograničava slobodu kretanja Srba na Kosovu ili ugrozi njihovu bezbednost.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je ranije danas u Nišu najavio da će početkom naredne sedmice u Briselu razgovarati s predstavnicima Kosova o problemu s ličnim kartama tamošnjih Srba.

"Radimo na tome. U ponedeljak ili utorak imaćemo sastanak u Briselu", kazao je Vučić novinarima.

Komentari / 0

Ostavite komentar