ФИБА већ нуди другима "српски" предолимпијски турнир!

"Спортски журнал" сазнаје да ће ФИБА Свет ускоро одредити алтернативне домаћине и учеснике квалификација за Олимпијске игре.

Кошарка 16.04.2016 | 15:20
ФИБА већ нуди другима "српски" предолимпијски турнир!

Репрезентација Србије налази се у групи од 14 тимова којима, како тренутно стоје ствари, неће бити дозвољено да учествују на Европском првенству 2017. године.

Разлог је то што су се српски клубови приклонили такмичењима под окриљем организације "Еуролеагуе Баскетбалл" и компаније "ЕЦА", против које је ФИБА поднела тужбу Европској комисији због читаве серије потеза које сматра незаконитим.

Осим што је послала ултиматум националним савезима, којима је дат рок до 20. априла да "дисциплинују" клубове, ФИБА Европа је цео предмет проследила ФИБА Свету, који се бави организацијом интерконтиненталних такмичења, укључујући Олимпијске игре.

Позивајући се на изворе у Чешкој, "Спортски журнал" је објавио да су на адресу чешког и још шест националних савеза - потпуно лојалних ФИБА - послата писма у којима се, између осталог, поручује:

"Извршни комитет ФИБА ће на састанку 23. и 24. априла изабрати алтернативне домаћине и алтернативне учеснике олимпијских квалификација, за случај да неки национални савези из било ког разлога не буду у могућности да учествују. Молимо вас да до 21. априла саопштите да ли сте заинтересовани за учешће на турниру и ако јесте, који је крајњи датум да вам потврдимо учешће, како бисте могли да окупите најбољу екипу".

Дакле, прети опасност да КСС изгуби домаћинство предолимпијског турнира од 4. до 9. јула и да "орлове" замени нека од селекција које су остале "испод црте".

Мада је извршни директор ФИБА Европа Камил Новак у писму упућеном савезима замерио због тога што је АБА лига ј.т.д. изгласала потписивање трогодишњег уговора са компанијом "ЕЦА", који подразумева наступ АБА шампиона у Евролиги и још најмање три тима у Еврокупу, "Журнал" тврди да је ФИБА и даље спремна да толерише одлазак најбољих у Евролигу, све док "друга категорија" клубова припадне њеној новоформираној "Лиги шампиона".

Зато, закључује "Спортски журнал", "судбина Србије зависи од одлуке Партизана", који се и као члан Скупштине АБА лиге ј.т.д. и у индивидуалном разговору са председником Евролиге Ђордијем Бертомеуом изјаснио за наступ у такмичењима "Еуролеагуе Баскетбалл", конкретно следеће сезоне у Еврокупу.

Да ли ФИБА само покушава да застраши Савезе и клубове, или је заиста спремна да се одрекне неких од елитних националних тимова, сазнаћемо у данима који следе...

Коментари / 0

Оставите коментар