FIBA već nudi drugima "srpski" predolimpijski turnir!

"Sportski žurnal" saznaje da će FIBA Svet uskoro odrediti alternativne domaćine i učesnike kvalifikacija za Olimpijske igre.

Košarka 16.04.2016 | 15:20
FIBA već nudi drugima "srpski" predolimpijski turnir!

Reprezentacija Srbije nalazi se u grupi od 14 timova kojima, kako trenutno stoje stvari, neće biti dozvoljeno da učestvuju na Evropskom prvenstvu 2017. godine.

Razlog je to što su se srpski klubovi priklonili takmičenjima pod okriljem organizacije "Euroleague Basketball" i kompanije "ECA", protiv koje je FIBA podnela tužbu Evropskoj komisiji zbog čitave serije poteza koje smatra nezakonitim.

Osim što je poslala ultimatum nacionalnim savezima, kojima je dat rok do 20. aprila da "disciplinuju" klubove, FIBA Evropa je ceo predmet prosledila FIBA Svetu, koji se bavi organizacijom interkontinentalnih takmičenja, uključujući Olimpijske igre.

Pozivajući se na izvore u Češkoj, "Sportski žurnal" je objavio da su na adresu češkog i još šest nacionalnih saveza - potpuno lojalnih FIBA - poslata pisma u kojima se, između ostalog, poručuje:

"Izvršni komitet FIBA će na sastanku 23. i 24. aprila izabrati alternativne domaćine i alternativne učesnike olimpijskih kvalifikacija, za slučaj da neki nacionalni savezi iz bilo kog razloga ne budu u mogućnosti da učestvuju. Molimo vas da do 21. aprila saopštite da li ste zainteresovani za učešće na turniru i ako jeste, koji je krajnji datum da vam potvrdimo učešće, kako biste mogli da okupite najbolju ekipu".

Dakle, preti opasnost da KSS izgubi domaćinstvo predolimpijskog turnira od 4. do 9. jula i da "orlove" zameni neka od selekcija koje su ostale "ispod crte".

Mada je izvršni direktor FIBA Evropa Kamil Novak u pismu upućenom savezima zamerio zbog toga što je ABA liga j.t.d. izglasala potpisivanje trogodišnjeg ugovora sa kompanijom "ECA", koji podrazumeva nastup ABA šampiona u Evroligi i još najmanje tri tima u Evrokupu, "Žurnal" tvrdi da je FIBA i dalje spremna da toleriše odlazak najboljih u Evroligu, sve dok "druga kategorija" klubova pripadne njenoj novoformiranoj "Ligi šampiona".

Zato, zaključuje "Sportski žurnal", "sudbina Srbije zavisi od odluke Partizana", koji se i kao član Skupštine ABA lige j.t.d. i u individualnom razgovoru sa predsednikom Evrolige Đordijem Bertomeuom izjasnio za nastup u takmičenjima "Euroleague Basketball", konkretno sledeće sezone u Evrokupu.

Da li FIBA samo pokušava da zastraši Saveze i klubove, ili je zaista spremna da se odrekne nekih od elitnih nacionalnih timova, saznaćemo u danima koji slede...

Komentari / 0

Ostavite komentar