Критике Хрватској због блокаде Србије

Европска комисија (ЕК) је ових дана у жестокој офанзиви јер не жели да дозволи Хрватској да блокира отварање поглавља између ЕУ и Србије.

Србија 16.04.2016 | 07:49
Критике Хрватској због блокаде Србије

Како за „Блиц“ кажу дипломатски извори, ЕК већ десетак дана ради на овоме јер не може да прихвати услове које Хрватска, мимо свих ранијих договора и без икаквих разлога, намеће.

"Чак се ни Србија није толико ангажовала у првом тренутку, у смислу да није молила за помоћ и тражила да се лобира да Хрвати промене мишљење. Брисел је то сам урадио јер сматра да је понашање Хрватске у најмању руку непримерено и да то намерно ради. Они чак од тога ни немају неке користи. Зато су европски званичници ствари узели у своје руке јер нико нема објашњење за овакво понашање Хрватске", прича извор „Блица“ додавши да је готово немогуће да ће Хрвати успети у својој намери.

Да је ЕК одбацила хрватске захтеве у спору са Србијом јуче је писао и хрватски „Јутарњи лист“, позивајући се на поверљиви извештај ЕК. За разлику од Хрватске, Брисел не види ништа спорно у закону о универзалној јурисдикцији за ратне злочине. Штавише, ЕК сматра да тај закон не би требало да буде услов за отварање поглавља 23 и да је то њен став од почетка.

Представници ЕК јуче су саопштили да очекују ангажовање на што бржем отварању кључних поглавља у преговорима о чланству са Србијом. Међутим, нису желели да коментаришу писање „Јутарњег листа“ нити потврде постојање оваквог извештаја.

"ЕК са нестрпљењем ишчекује наредне кораке у процесу приступања Србије ЕУ и отварање поглавља 23 и 24. Разговори су у току и Комисија је спремна да пређе на наредне кораке чим буде постигнута сагласност међу државама чланицама", рекла је портпаролка ЕК Маја Коцијанчич.

Она је казала и да су „у склопу западног Балкана начела којима се руководи цео поступак регионална сарадња, добри суседски односи и помирење“ и да је то и даље на снази.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт каже да није видео документ ЕК, истакавши да је Комисија прекјуче дала своју препоруку што се тиче отварања следећих поглавља и да је сада све на земљама чланицама.

Професор београдског Факултета политичких наука Иво Висковић каже да је одлука Брисела да одбаци хрватске захтеве показатељ принципијелности ЕУ, али и порука да Хрватска не може да рачуна на њену аутоматску подршку.

Висковић такође наглашава да је у овом тренутку пресудно то да се спор између Србије и Хрватске враћа на билатерални ниво.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Неко

16.04.2016 07:21

Ово двоје на слици су свакако неције слуге! Њих, а ни народ се свакако ниста не пита!!!

ОДГОВОРИТЕ