Kritike Hrvatskoj zbog blokade Srbije

Evropska komisija (EK) je ovih dana u žestokoj ofanzivi jer ne želi da dozvoli Hrvatskoj da blokira otvaranje poglavlja između EU i Srbije.

Srbija 16.04.2016 | 07:49
Kritike Hrvatskoj zbog blokade Srbije

Kako za „Blic“ kažu diplomatski izvori, EK već desetak dana radi na ovome jer ne može da prihvati uslove koje Hrvatska, mimo svih ranijih dogovora i bez ikakvih razloga, nameće.

"Čak se ni Srbija nije toliko angažovala u prvom trenutku, u smislu da nije molila za pomoć i tražila da se lobira da Hrvati promene mišljenje. Brisel je to sam uradio jer smatra da je ponašanje Hrvatske u najmanju ruku neprimereno i da to namerno radi. Oni čak od toga ni nemaju neke koristi. Zato su evropski zvaničnici stvari uzeli u svoje ruke jer niko nema objašnjenje za ovakvo ponašanje Hrvatske", priča izvor „Blica“ dodavši da je gotovo nemoguće da će Hrvati uspeti u svojoj nameri.

Da je EK odbacila hrvatske zahteve u sporu sa Srbijom juče je pisao i hrvatski „Jutarnji list“, pozivajući se na poverljivi izveštaj EK. Za razliku od Hrvatske, Brisel ne vidi ništa sporno u zakonu o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine. Štaviše, EK smatra da taj zakon ne bi trebalo da bude uslov za otvaranje poglavlja 23 i da je to njen stav od početka.

Predstavnici EK juče su saopštili da očekuju angažovanje na što bržem otvaranju ključnih poglavlja u pregovorima o članstvu sa Srbijom. Međutim, nisu želeli da komentarišu pisanje „Jutarnjeg lista“ niti potvrde postojanje ovakvog izveštaja.

"EK sa nestrpljenjem iščekuje naredne korake u procesu pristupanja Srbije EU i otvaranje poglavlja 23 i 24. Razgovori su u toku i Komisija je spremna da pređe na naredne korake čim bude postignuta saglasnost među državama članicama", rekla je portparolka EK Maja Kocijančič.

Ona je kazala i da su „u sklopu zapadnog Balkana načela kojima se rukovodi ceo postupak regionalna saradnja, dobri susedski odnosi i pomirenje“ i da je to i dalje na snazi.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport kaže da nije video dokument EK, istakavši da je Komisija prekjuče dala svoju preporuku što se tiče otvaranja sledećih poglavlja i da je sada sve na zemljama članicama.

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Ivo Visković kaže da je odluka Brisela da odbaci hrvatske zahteve pokazatelj principijelnosti EU, ali i poruka da Hrvatska ne može da računa na njenu automatsku podršku.

Visković takođe naglašava da je u ovom trenutku presudno to da se spor između Srbije i Hrvatske vraća na bilateralni nivo.

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Neko

16.04.2016 07:21

Ovo dvoje na slici su svakako necije sluge! Njih, a ni narod se svakako nista ne pita!!!

ODGOVORITE