Акција "Курир": Седам лица на саслушању

У наставку активности у оквиру акције кодног назива "Курир", која је започета рано јутрос, сходно упутствима поступајућег тужиоца БиХ, седам особа позвано је у службене просторије Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ, гдје ће бити саслушане у својству осумњичених.

Босна и Херцеговина 15.04.2016 | 22:54
Акција "Курир": Седам лица на саслушању

Из Сипе је саопштено да претреси на већем броју локација и даље трају.

Припадници Агенције за истраге и заштиту (Сипа) БиХ јутрос су, у наставку акције "Курир", започели претресе објеката на 18 локација на подручју Сарајева, Мостара, Прњавора, Тузле и Брчко дистрикта с циљем проналажења и привременог одузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку усмјереном на спречавању пореске утаје и прања новца.

Претресају се стамбени и пословни објекти, покретне ствари, те магацински простори и малопродајни и велепродајни објекти више правних лица због постојања основа сумње у почињење кривичног дјела удруживање ради чињења кривичног дјела пореска утаја и прање новца, а у вези са чланом Кривичног закона БиХ који се односи на помагање.

За ова кривична дјела осумњичено је девет физичких лица кинеских држављана и више правних лица, чији су стамбени и пословни објекти предмет претреса, саопштено је из Сипе.

Ријеч је о заједничкој акцији полицијских службеника Сипе и припадника Управе за индиректно опорезивање БиХ, која се реализује по наредбама Тужилаштва БиХ и Суда БиХ, у сарадњи са полицијским службеницима Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске, МУП-а Тузланског кантона, МУП-а Кантона Сарајево, МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона и Полиције Брчко дистрикта.

Осумњиченима се на терет ставља да су удруженим дјеловањем на подручју БиХ вршили пореску утају или преваре и прање новца, на начин да је више правних лица у власништву кинеских држављана организовало и вршило увоз разне врсте робе из Кине, од чега је највећи дио робе продаван без евидентирања у пословној документацији, чиме су прибавили веће количине новца без поријекла.

Новац су потом посредством више сарадника држављана БиХ нелегално пребацивали у Хрватску, одакле је преко рачуна пословних банака трансферисан на рачуне сарадника у Кини.

Ове особе осумњичене су да су, у периоду од 1. јануара 2013. до 31. децембра 2015. године, на описани начин изнијеле из БиХ новац у вриједности од око три милиона евра, чиме се оштетиле буџет БиХ за више од 430.000 евра.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар