Akcija "Kurir": Sedam lica na saslušanju

U nastavku aktivnosti u okviru akcije kodnog naziva "Kurir", koja je započeta rano jutros, shodno uputstvima postupajućeg tužioca BiH, sedam osoba pozvano je u službene prostorije Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH, gdje će biti saslušane u svojstvu osumnjičenih.

Bosna i Hercegovina 15.04.2016 | 22:54
Akcija "Kurir": Sedam lica na saslušanju

Iz Sipe je saopšteno da pretresi na većem broju lokacija i dalje traju.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH jutros su, u nastavku akcije "Kurir", započeli pretrese objekata na 18 lokacija na području Sarajeva, Mostara, Prnjavora, Tuzle i Brčko distrikta s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku usmjerenom na sprečavanju poreske utaje i pranja novca.

Pretresaju se stambeni i poslovni objekti, pokretne stvari, te magacinski prostori i maloprodajni i veleprodajni objekti više pravnih lica zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela poreska utaja i pranje novca, a u vezi sa članom Krivičnog zakona BiH koji se odnosi na pomaganje.

Za ova krivična djela osumnjičeno je devet fizičkih lica kineskih državljana i više pravnih lica, čiji su stambeni i poslovni objekti predmet pretresa, saopšteno je iz Sipe.

Riječ je o zajedničkoj akciji policijskih službenika Sipe i pripadnika Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koja se realizuje po naredbama Tužilaštva BiH i Suda BiH, u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, MUP-a Tuzlanskog kantona, MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona i Policije Brčko distrikta.

Osumnjičenima se na teret stavlja da su udruženim djelovanjem na području BiH vršili poresku utaju ili prevare i pranje novca, na način da je više pravnih lica u vlasništvu kineskih državljana organizovalo i vršilo uvoz razne vrste robe iz Kine, od čega je najveći dio robe prodavan bez evidentiranja u poslovnoj dokumentaciji, čime su pribavili veće količine novca bez porijekla.

Novac su potom posredstvom više saradnika državljana BiH nelegalno prebacivali u Hrvatsku, odakle je preko računa poslovnih banaka transferisan na račune saradnika u Kini.

Ove osobe osumnjičene su da su, u periodu od 1. januara 2013. do 31. decembra 2015. godine, na opisani način iznijele iz BiH novac u vrijednosti od oko tri miliona evra, čime se oštetile budžet BiH za više od 430.000 evra.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar